Головна » 2014 » Травень » 21 » ВИРІШАЛЬНИЙ ВИБІР ДЛЯ УКРАЇНИ
10:12
ВИРІШАЛЬНИЙ ВИБІР ДЛЯ УКРАЇНИ
Вкотре в українській новітній історії президентські вибори (позачергові за характером) є доленосними, причому вже сам факт їх проведення є важливішим за ім’я переможця. Тривалий владний вакуум, у поєднанні з прихованою агресією Російської Федерації та безліччю внутрішніх проблем, поставили країну у надзвичайно скрутне становище. Події в Криму, а тепер і на Сході нашої держави, демонструють, що Україна не має того запасу міцності, щоб зволікати з формуванням легітимної президентської влади. В тому, щоби глава держави  був обраний уже в першому турі повинен бути зацікавлений кожен свідомий українець. Вибори, які відбудуться демократично в один тур дозволять нам уникнути подальшої невизначеності в Україні. 
Чи можливо це здійснити? Цілком. Згідно з результатами Всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного чотирма найавторитетнішими соціологічними службами: Центром соціальних та маркетингових досліджень “СОЦІС”; Київським міжнародним інститутом соціології; Соціологічною групою “Рейтинг” та  Центром Разумкова, за Петра Порошенка висловили готовність проголосувати 48,4 % тих, хто має намір прийти на виборчі дільниці 25 травня і визначився із своїми симпатіями. Таким чином П. Порошенку не вистачає лише декількох відсотків голосів для того, щоб стати Президентом уже в першому турі. Якраз зараз настав час усім політикам, які представляють демократичний європейський табір, консолідувати свої зусилля задля єдності і безпеки країни. Гідний приклад для наслідування дав Віталій Кличко, чітко про свою позицію заявили такі авторитетні українські політики як Юрій Луценко і Микола Томенко. 
Так чи інакше, але ми постали перед вибором: або прийнятний більшості населення України Петро Порошенко, або ризик того, що другого туру може взагалі не бути. Припустімо, що другий тур відбудеться: чим він небезпечний?...
По-перше, вже зараз зрозуміло, що лідерами президентської гонки є два кандидати, які мало задовольняють Схід України. У такому випадку може виникнути спокуса узагалі не йти голосувати у другому турі, бо там “немає наших”. Відтак, теоретично, може постати питання загальнодержавної легітимності новообраного президента. 
По-друге, напередодні другого туру ми отримуємо збурення політичної ситуації, адже навіть попри врізані повноваження президента, боротьба навряд чи стане меншою, ніж була на попередніх виборах (зміняться хіба форми). 
По-третє, економія грошей (бл. 1 млрд. грн.), які можуть бути витрачені на другий тур, буде абсолютно не зайвою для нашої економіки. 
По-четверте, ми не маємо права зволікати з ґрунтовним перезавантаженням усіх гілок влади в країні та реформами, за які виступав Євромайдан (негайна боротьба з корупцією, люстрація, адміністративна децентралізація тощо). Восени мають відбутися дочасні вибори до Верховної Ради і місцевих органів влади.
За яких умов можливий лише один тур? Тут лише два “рецепти”: кандидати, які стоять на державницьких позиціях і сповідують європейські цінності, знімаються на користь найбільш рейтингового з них. У випадку, коли спрацює “стара українська хвороба” – “де два українці, там три гетьмани”, має сказати вагоме слово кожен окремий громадянин, голосуючи так, немов його голос вирішальний для подальшої долі України, а в бюлетені не два десятки кандидатів, а один. 

Роман Шуст,
житель м.Судова Вишня.

Переглядів: 378 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]