Головна » 2014 » Травень » 8 » Братства тверезості
18:59
Братства тверезості

Події останніх місяців в Україні є яскравим прикладом того, наскільки важливою для політичного, соціально-економічного, національно-культурного розвитку держави є наявність високоморального та свідомого населення. Разом з тим, часто зустрічаємось із проблемою деморалізації людей (особливо молоді). Часто це пов’язано з надмірним вживанням алкогольних напоїв. Пияцтво є проблемою не лише нашого часу. У цьому повідомленні спробуємо дати стислий аналіз боротьби з цим лихом у Галичині австрійського періоду (1772-1914).
У порівнянні з іншими провінціями монархії Габсбургів українські землі були економічно слаборозвиненим регіоном, орієнтованим переважно на вироблення сільськогосподарської продукції. Це створювало перешкоди для правового та соціально-економічного життя селянства. Особливе місце у поглибленні деморалізації населення займало право пропінації, яким користувалися польські пани. Згідно з цим правом, останнім дозволялося виробляти і продавати спиртні напої в межах своєї території без оподаткування. Тому пани були зацікавлені у купівлі селянами алкогольних напоїв. Це сприяло небаченому розвою пияцтва у Галичині в ХІХ ст.
Ініціатором антиалкогольної кампанії виступило духовенство (і греко-католицьке, і римо-католицьке). Намагання церковних ієрархів подолати алкоголізм відомі ще з XVII-XVIII ст. Основними формами запобігання цього лиха були проповіді, повчання, інструкції тощо. Більш ефективним методом було створення братств тверезості. Перші такі об’єднання були організовані у США, Шотландії, Швеції на поч. ХІХ ст. У Галичині каталізатором до створення перших братств тверезості став спеціальний обіжник, виданий у 1844 р. галицьким митрополитом Михайлом Левицьким (1816-1858). Нового поштовху рух за тверезість отримав у 1874 р., коли митрополит Йосиф Сембратович написав пастирського листа «Про велику гідність людини». Тут він робить акцент на гріху пияцтва, заохочує створення місійних груп священиків, які б сприяли організації братств тверезості. Антиалкогольну ідею намагалися реалізовувати й інші очільники Галицької митрополії.
 Створення братств тверезості сприяло зменшенню рівня пияцтва у Галичині. Антиалкогольний рух був невигідний польським панам і корчмарям, які поступово втрачали свої прибутки від реалізації алкогольних напоїв. Маючи вплив на австрійську владу, вони намагалися запобігти розгортанню цього руху.
Зовсім недавно у церкві Святого Миколая села Дмитровичі зусиллями пароха о. Івана Дмитріва було виявлено унікальні документи з історії згаданого храму. У цьому комплексі матеріалів є «Книга братства тверезості церкви Святого Миколая в Дмитровичах». Ця «Книга» містить статут братства, затверджений 16 червня 1889 р. перемишльським єпископом Іваном Ступницьким (1871-1890), а також список членів товариства із зазначенням імені та прізвища, дати вступу в організацію, зауваг щодо братчика. В останній рубриці вписувалась інформація про поведінку члена братства. Контроль за діяльністю товариства належав до компетенції пароха.
Функціонування братств тверезості було стимулом для помірного вживання чи повної відмови від вживання алкогольних напоїв серед населення. Можливо, сьогодні також варто було б задуматись над ініціативою створення подібних організацій для формування високого рівня моральності та самосвідомості громадськості.

Дмитро Корбяк.

Переглядів: 377 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]