Головна » 2014 » Листопад » 4 » Відзначили 100-річчя Владики Степана Чміля
21:00
Відзначили 100-річчя Владики Степана Чміля

Рік тому на зібранні у Народному домі історик Роман Шуст запропонував урочисто відзначити 100- річчя від дня народження Владики Степана Чміля. Мало тоді хто уявляв, яку титанічну працю потрібно буде докласти, аби недільне свято відбулося.
Ще в п'ятницю, на останній координаційній раді, вирішувалися проблеми по проведенню свята, були побоювання за погоду, бо падав дощ, під вечір прикріплювали пам’ятні дошки на церкви.
Урочистості о 10 годині розпочалися у церкві Святої Трійці. Тут Владика хрестився. Людей привітали поважні гості на чолі з папським посланцем Томасом. До віруючих звернувся і народний депутат Ярослав Дубневич. Було освячено пам’ятну дошку.
Потім всі присутні рушили до Спаського храму. Без перебільшення буде сказано, що цього дня сюди прийшло кілька тисяч людей. Перед воротами на подвір’я храму гостей зустріли хлібом-сіллю, діти декламували вірші. Десь до 50 отців взяли участь у Службі Божій, а потім освятили пам’ятну дошку Владиці Степану Чмілю.
Оголосили послання до віруючих міста від Папи Франциска, Верховного Єпископа греко-католицької церкви Святослава Шевчука.
Урочиста академія відбулася у Народному домі. Отець Володимир Пустельник зачитав послання Святійшого Гузара (подаємо в газеті), Роман Шуст оголосив вітання від Ярослава Дубневича. Далі отець-селезіянин Євген згадав роки, коли у Римі вчився у Владики Степана Чміля. Пам’ятаємо, що і сьогоднішій Папа Франциск прислуговув нашому земляку. Десь хвилин сорок отець ділився спогадами, які люди зупиняли бурхливими оплесками.
Оплески були і на адресу нунція Томаса, бо вперше до  нас приїжджає такий почесний гість. Він, до речі, народився в Америці, служив у Ватикані, а тепер папський посол у Києві. Роман Шуст зізнався у залі, що до останнього дня не вірив про можливість приїзду такої високої особи.
Під час академії презентували книгу про Владику Степана Чміля, її можна було придбати у залі.
Святійшим отцям подарували ікони.

 

Андрій Шот.

 

Переглядів: 329 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]