Головна » 2015 » Березень » 18 » Служив молитві і пісні
19:45
Служив молитві і пісні

М. М. Вербицький – український композитор, хоровий диригент, священник. Його постать напрочуд показова для розвитку української культури минулого століття. Твори М. Вербицького тривалий час становили основу репертуару західноукраїнських колективів. Важко назвати будь-який концерт чи святковий вечір, на якому б не звучала його музика.
Особлива заслуга М. Вербицького перед українським народом – це композиція українського гімну «Ще не вмерла Україна». Ця урочиста пісня прийнята як символ державної єдності. Поряд з гербом і прапором цей гімн є офіційним символом держави. Всі найбільші свята українського народу закінчуються урочистим виконанням цього гімну. Спрямована в майбутнє, головна пісня українського народу утверджує його волю віддати все за «нашу свободу». Саме цією спрямованістю в майбутнє пісня пустила глибоке коріння у національну свідомість українців. 
4 березня ми відзначали 200 років від дня народження М. Вербицького. З нагоди цього ювілею у Судововишнянській бібліотеці для дорослих відбулася історична година: «Служив молитві й пісні, самовіддано і одержимо». На цю урочистість були запрошені учні Судововишнянської школи. Працівники бібліотеки  розповідали про життєвий і творчий шлях композитора, про нелегке життя його як священника, про творчий спадок М. Вербицького. 
У читальному залі бібліотеки була оформлена книжкова виставка: «Його мелодія з’єднала Україну”. 
На закінчення урочистої години присутні виконали гімн «Ще не вмерла Україна».
Ім’я М. Вербицького, видатного композитора і відданого борця за народність музичного мистецтва, дороге українським людям, які високо цінують кращі культурні здобутки минулого. 

Моніка Петьовка,
зав. бібліотеки.

 

Переглядів: 269 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]