Головна » 2014 » Грудень » 2 » Критикувати уміють усі
10:07
Критикувати уміють усі

Прочитавши статтю Романа Шуста “Про 1-ше листопада і Народний дім ” у мене виникла ідея поговорити відкрито з мешканцями міста.
Так, дійсно у вирі сьогоднішніх швидкоплинних та затяжних кризових подій, на тлі війни, розрухи, мимоволі і сам починаєш замислюватися, а хто в цьому всьому винен. Чому починаємо "їсти" один одного, обмовляти, принижувати, чому тішимося з чужої біди, чому дозволяємо заздрощам, злорадству затьмарювати власний розум. Чому в ближньому своєму бачимо ворога? Всі ми погоджуємося з тим, що краще з мудрим загубити, ніж з дурним знайти.
Чому не хочемо зрозуміти, що, як правило, проблеми починаються з нас самих. Кому, як і на скільки  вистачає власного інтелекту, достовірної інформації, здатності до адекватного аналізу тої, чи іншої ситуації, той відповідно і робить правильні, чи неправильні висновки. Але сподіваюся на те, що більшість мене розуміють. І це для мене головне. Останній, новітній період часу ми переживаємо дуже складні та важкі часи, які негативно впливають на людей. Одні шукають виходу не дивлячись ні на що, інші, не здатні самостійно розібратись в ситуації, несвідомо в своїй безпорадності завжди звинувачують когось. 
Давайте спробуємо разом розібратися в ситуації. Я довго мовчав, але тепер змушений пояснити ситуацію, чому так, а не інакше. Хтось запитає, навіщо тлумачитись, коли   тебе в статті не згадують? Влада, до прикладу, в м.Мостиська, це і міська рада, і районна рада, і держадміністрація, і міліція, і СБУ, і т.д., це багатогранний суб’єкт влади, а влада в такому місті, як наше, починається і закінчується на міському голові.
На виникнення будь-якої проблеми, так само як і на її вирішення, впливають об’єктивні і суб’єктивні причини. Не вирішивши перших - проблема не зникне сама собою. Чому така "плачевна ситуація", як її описав автор, дуже поважна людина в місті,  в своїй вищевказаній статті і які її коріння? Невже так все запущено і в усьому цьому суб’єктивно винен сьогоднішній міський голова? Окреслюю ці питання, які потребують аналізу.  Невже  палац родини Марсів, колишню автошколу, будівлі племстанції, багатоквартирні комунальні та відомчі  житлові будинки міський голова довів до руїни, до нинішнього злиденного стану, ті ж самі Народні доми, будівлі лікарні і т.д. Якщо так, тоді такому голові гріш ціна.
Давайте по порядку розберемося спочатку в основних, в об’єктивних причинах. Міська рада на балансі має адмінбудівлю міської ради, Народні доми, Будинок школяра та садочок. На балансі КП "Моє місто" знаходиться частина комунальних будинків міста та руїни палацу Марса, який вже в такому стані, як він є, був переданий міській раді, інші будівлі знаходяться, або в комунальній власності району, або в приватній.
Навіть, якщо взяти роки становлення України, як незалежної, суверенної держави, економічна ситуація в країні погіршувалася з року в рік, були моменти стабілізації, але вони були не тривалими. Вже останніми роками здавалося, що дальше так не може бути, що все, вже кінець, вже дно прірви, але наша економіка умудряється продовжувати падати і нижче нижчого.
Я в попередніх публікаціях робив чіткий аналіз ситуації на економічних показниках нашого міста. Сьогодні склалася така ситуація, що вже робити не має чим, не має ким і не має за що, не тільки в нас,а і в нашому районі також. Дожилися до того, що підрядник не хоче працювати з бюджетом. Четвертий місяць прошу грейдера, не дали - то не має ножів, то не має скатів. І так в усьому.
Цьогорічний бюджет нашого міста  лише по міській раді при його формуванні недоотримав до двісті тисяч гривень від об’єктивно прорахованої мінімальної потреби. Мало того, в березні з нього в примусовому порядку вилучили ще 150 тисяч гривень, в квітні порахували, що замало забрали, змушені були віддати ще 4,5 тисячі гривень. В бухгалтера голова "пухне", як забезпечити людей зарплатою. Про якісь видатки на придбання, ремонт і т.д. з загального бюджету взагалі не приходиться надіятися.  Плачевна економічна ситуація, то об’ективна причина всіх наших бід. З початку становлення України, як незалежної, лише в  нашому місті залишилося менше десяти процентів робочих місць. Немає їх, немає надходження  так званого подоходного податку. Сьогодні район спроможний забезпечити  власні потреби лише на 15% (?), 85% дотує держава. Це показник, як результат роботи наших попередніх  районних "вождів народу". Але де там, легше міського голову звинувати в усіх гріхах, так простіше, не потрібно думати, і голова завжди під рукою, до нього легше дістатися. Але я ні від кого не ховаюся і не втікаю.
Які такі дивацтва чиняться в нашому місті, про які не хочеться згадувати, але вказуються автором: приватизація та обгородження автобусної зупинки. Але ж її ніхто не приватизував, земля в оренді, яку віддали підприємству "Еталон" задовго до моєї каденції, яке пізніше продало приміщення автостанції нинішньому власнику, якому згідно зі  ст.124 Земельного кодексу автоматично переходить і право оренди на землю в тих якісних і кількісних показниках, які були в попереднього землекористувача. Шановні, це норма Закону прямої юридичної дії. А обгороджувати чи ні, це вже вирішувати землекористувачу. 
Наступне - повний занепад парків і скверів, які, як правило, занедбані й успішно приватизовуються місцевими підприємцями. Тоді назвіть тих підприємців, чи ті ділянки, які вони приватизували. Конкретно. За моєї каденції не було продано, не було приватизовано жодного квадратного метра парку, чи скверу. Якщо то робилось в минулому, то потрібно чітко називати речі своїми іменами і не кидати тінь підозри на невинних в цьому людей. Спочатку потрібно розібратися, що і до чого, а потім писати. А то виходить, як запитує мене мій знайомий, прочитавши статтю: "А що такого ти зробив Шусту, що він тебе так постійно критикує?" Ніби нічого поганого, ні йому ні іншим не робив, бачить Бог, копійки з міської ради додому не взяв, ні в кого не вимагав і не брав грошей. Як можу чимось допомогти людині, роблю це, як і має бути задаром, і тішуся з того. Як зумів якимсь чином якусь копійку залучити в місто, то вона цілковито і безповоротно пішла на потреби міста.
Тепер, що стосується порівняння Судової Вишні і Мостиськ. А що тут порівнювати, один маленький приклад для порівняння: в Судовій Вишні проживає 6,5 тисяч населення, в Мостиськах  9 тисяч. На капітальний ремонт державної субвенції держава виділяє в рік для Судової Вишні біля 150 тисяч,а на Мостиська більше 600 тисяч. Аналізуйте протягом декількох років. На утримання комунальної служби нашого міста в бюджеті передбачено 380 тисяч, а в Мостиськах без малого, біля двох мільйонів. І так по всіх пунктах можу навести порівняння, якщо це когось цікавить, забракне газетних шпальт. Попри все, ми не стараємося зайвий раз  піднімати ціни. Хоча б такий приклад, що стосується платежів за збір та вивіз сміття. Ми збираємо по 6 гривень з чоловіка, а Мостиська вже давно по 8 грн., з нового року планують вже 10 грн. Але нам при цій різниці ще треба потратити кошти на довіз сміття в Мостиська на сміттєзвалище, при тому що вони цих витрат майже позбавлені, платимо також і за утримання сміттєзвалища і т.д. Навіть і при цьому не маємо спокою, бо Мостиська мають намір заборонити нам з нового року взагалі вивозити до них сміття.
Але як так писати, тоді не має нічого дивного, коли в місті, дехто начитавшись подібного, асоціює всі спільні і свої біди з виною міського голови. Нічого дивного, коли говорять, що і за сміття платити не будуть, бо міський голова назбирав за сміття гроші і будує хату. Другий такий підхопить подібне і вже голова пляци порозпродував, і так наживається на чужій біді на всьому. Тільки один нюанс – жодного факту, який би це підтвердив, не існує. Але хто тим вже переймається, я сказав, чи написав, а доказувати, що ти "не рижий", то вже твоя проблема. Я розумію, що декому хотілося, щоб голова був голодний, холодний, бідний та ще й до всього горбатий. Виходить, що голова, чи його діти, чи родина взагалі не мають права ні будуватися, ні щось купляти і т.д., бо зразу ж їх відносять в розряд злодіїв, як кажуть "без суду і слідства". Ну Бог їм суддя, кожен говорить в міру власної розпущеності.
Щодо розробки проекту каналізування міста і на випад того, що в Європі робиться все продумано, а в нас як завжди і, що буде важко уявити собі центральну частину міста після проведення каналізації, то тут мене вже звинувачують авансом. Виходить як в анекдоті, коли циган посилав дитину до крамниці, то перше відлупцював, щоб не загубила гроші, бо потім буде пізно бити.
На останок  хочу сказати лиш одне, я за здорову, конструктивну критику, я за посаду міського голови не тримаюся, якщо реально хтось може зробити краще, то хай приходить і робить.   Питання в ішому, на кого розраховані такі розмови, такі дописи?

Олег Мартинець,
міський голова.

 

Переглядів: 488 | Додав: Administrator | Рейтинг: 3.5/6
Всього коментарів: 1
1 Капітан  
0
Підтримую голову, для чого ці непотрібні описи, домисли, наша міська рада і так на ентузіазмі тримається, буде цей голова чи інший в нас ситуація не зміниться допоки верхи не врегулють питання хоч якоїсь самостійності місцевого самоврядування, так звана децентралізація. А от тоді як би наші кошти йшли в міську казну, реально можна було б "спитати", а так, кому потрібні ці плітки без реальних доказів, ліпше б продовжували історію міста писати - цікавіше було.

Ремарка - місто Мостиська, окрім державного фінансування, заселене не бідними людьми з різних регіонів країни, які залишаються тут жити і які вкладають в бізнес, в нерухомість та будівницвто міста,  щоб легалізувати свої доходи з границіі, а в нас зовсім інша ситуація, в основному в місті проживають мешканці низьких та середніх  статків,а як будує хтось хату, то це вже самий "рижий" smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]