Головна » 2013 » Вересень » 25 » Земля - народне багатство
11:31
Земля - народне багатство



Протягом життя власники земель постають перед питанням продажу, дарування, спадщини чи переоформлення земельних ділянок. Варто пам’ятати, що всі ці дії можна робити тільки на ті ділянки, на які оформлено право власності, тобто проведено державну реєстрацію речового права на земельну ділянку. До  01.01.2013 р.  виготовлявся державний акт на право власності, який є дійсним і надалі. Але варто зауважити, що державні акти старого зразку (жовтого кольору) не мають  кадастрового номеру земельної ділянки, що є невід’ємною умовою при продажі, даруванні чи переоформленні земельної ділянки. Тому акти старого зразку потрібно переоформити, щоб присвоїти кадастровий номер земельній ділянці, оскільки земельна ділянка без кадастрового номеру є недійсною за законодавством України. 
Тепер, коли земля стала товаром і почала  мати чималу вартість, все частіше зустрічаємось з земельними конфліктами між сусідами. Оформлення права власності дає змогу залишити нормальними відносини добросусідства.
Час не стоїть на місці. Приходить етап життя, коли варто задуматися кому і як передати в спадок своє майно та нерухомість. Варто пам’ятати, що земельна ділянка не перейде у спадок Вашим дітям автоматично. Оформіть право власності – це забезпечить безпроблемне дарування, чи спадщину.
Сьогодні є актуальним створення нових комерційних проектів (магазинів, барів, офісів, тощо), що зумовлює для цього пошук земель. Згідно  із законом, земля має використовуватися за цільовим призначенням. Знайте, Вашу земельну ділянку, чи її частину, теж можна зробити комерційною, змінивши її цільове призначення.
Ви маєте пайову земельну частку (пай), але не маєте можливості її обробляти -  оформіть право власності, передайте ділянку в оренду, а це додатковий Ваш дохід та збільшення вартості цієї землі.
З 01.01.2013 року працює нова спрощена система  державної реєстрації  речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Це є офіційним визнанням і підтвердженням державою фактів виникнення, переходу, або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом  внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, яка покликана забезпечити охорону та захист прав та законних інтересів власників, користувачів нерухомого майна шляхом створення додаткових державних гарантій для них.
Що стосується приватизації (сьогодні це реєстрації права) нерухомості, то під нерухомим майном, речове право, якого підлягає державній реєстрації, розуміються:
  • земельні ділянки;
  • підприємство, як єдиний майновий комплекс;
  • житловий будинок;
  • будівля, споруда, або їх окремі частини;
  • квартира;
  • житлове та нежитлове приміщення.
Державна реєстрація прав є обов’язковою, лише крім права найму та оренди будівлі, або інших капітальних споруд, їх окремих частин, якщо договір укладається на строк менше трьох років. Крім цього обов’язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно:
  1. право власності;
  2. право володіння;
  3. право користування (сервітут);
  4. право користування земельною ділянкою для с/г потреб (емфітевзис);
  5. право забудови земельної ділянки (суперфіцій);
  6. право оперативного управління;
  7. право постійного користування та право оренди земельної ділянки;
  8. право користування (найму, оренди) будівлею, або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами, якщо термін укладення договору є три  і більше років;
  9. право господарського відання;
  10. іпотека;
  11. довірче управління майном;
  12. інші речові права відповідно до закону;
  13. обтяження речових прав на нерухоме майно (податкова застава та інші обтяження). 
Реєстраційна служба Мостиського районного управління юстиції  займається державною реєстрацією речових прав  на нерухоме майно та їх обтяжень в нашому районі. Її адреса м.Мостиська вул. Галицька, 7.
Юрій Бущак,
землевпорядник.
Переглядів: 442 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]