Головна » 2014 » Червень » 4 » Замість масла діти їли спред
10:34
Замість масла діти їли спред

На цьому тижні координаційна рада району отримала листа від громадян Мостищини, якого вам оприлюднюємо у рубриці «Голос майдану».

“Проблемним питанням в районі залишається якість харчування дітей в школах  та   дошкільних закладах відділу освіти в Мостиському районі. Чим годують наших дітей ? Наведу лише один факт. У 2013 році працівниками міліції було виявлено порушення під час постачання продуктів в школи нашого району. Зокрема, перевіркою встановлено, що протягом 2011-13 років голова правління ВТСТ «Хлібодар» С.М. Петльович поставляв в школи району «масло» за ціною 48 грн/кг, яке закуповував у приватного підприємства – посередника ПП «Колоски» за ціною 34,50 грн/кг. В той же час оптові відпускні ціни на масло вершкове у виробників починалися  лише від 48 грн за кілограм. У ході перевірки було встановлено,   що ПП «Колоски»,  само закуповувало масло від виробника по ціні   48-50 грн/кг, а реалізовувало його ВТСТ «Хлібодар» за ціною 34,50 грн/кг (?) , що може свідчити лише про закупівлю ВТСТ «Хлібодар» та постачання останнім у заклади освіти низької  якості   жирового продукту. Вказана ціна закупівлі відповідає ціні зовсім іншого продукту – спреду. Спред – це харчовий жировий продукт (емульсія типу «вода в жирі»), який складається з молочного та рослинного жиру з масовою часткою загального жиру від 50% до 85%, в якому частка молочного жиру не менша ніж 25% від загального жиру. Для виготовлення спредів використовується пальмова олія, яка дуже тяжко виводиться з організму, оскільки може розчинятись (розчеплюватись) лише при температурі 40 градусів. Як зазначають медичні висновки, вона шлакуючи організм, накопичується у печінці, відкладається на стінках судин, у кишечнику, крім того, містить шкідливі насичені жири, які підвищують рівень холестерину в крові, при тривалому надходженні можуть викликати онкозахворювання. І нема чого дивуватися, що діти наші такі слабі, що колись діти були набагато здоровіші. Так, колись їли все натуральне, а що їдять сьогодні, хіба що хімлаболаторія може дати відповідь на це питання.
Міліцією, як нам стало відомо, через недосконалість нинішнього законодавства, було задокументовано лише декілька фактів постачання в школи району спреду замість масла, хоча документи свідчать, що це явище мало постійну прописку, задокументувати дуже важко, бо кругом "одна порука", а не належним чином задокументований факт до уваги судом не береться. За цими фактами, що вдалося закріпити документально, було відкрито кримінальне провадження відносно голови правління ВТСТ «Хлібодар» С.М.Петльовича , яке на даний час уже розглянуто в суді. Петльовича С.М. було визнано винним у вчиненні цього злочину.
А які ж висновки з цього зробило керівництво відділу освіти, яке повинно контролювати якість продуктів харчування ? Судіть самі . У 2014 році відділ освіти знову проводить торги по закупівлі продуктів за державні кошти, в результаті яких переможцем торгів знову стає …(?), Петльович, він лише поміняв "шапку на голові".  До цього цим бізнесом  займався батько з сином, а тепер син з батьком. Виникає тоді логічне запитання: Якими принципами керується керівництво відділу освіти   під час проведення таких торгів? Напевно тут і відповідь не потрібна, мотивація очевидна.  За рік, за грубими підрахунками, на таких оборудках набігає по району сотні тисяч гривень ліваку, так званого "навару". Хтось на чужому здоров"ї  будує свої статки, а хтось кожен раз  здоров"ям ризикує. І напевно, наївно думати, з огляду очевидної безкарності, що то лише один  Петльович, хоча він і є основним, там тягнеться цілий ланцюжок,  тому і мовчать, бо кожен має своє. Але один без іншого, а головне без змови, ця "тема" працювати не зможе. "Професійно", нічого не скажеш. Надіятись, що щось зміниться, не приходиться, ми маємо наочну картину того, що змінилося після рішення суду? Нічого не змінилось, як поставлялись не якісні продукти, так і дальше поставляються, про це всі знають , але всі чомусь мовчать. Де районне керівництво? Напевно, така ситуація комусь вигідна. Як довго так може продовжуватись? Мовчазна згода одних на  відверто кримінальні дії інших, - виглядає, як проплачене мовчання. Чому РДА закриває очі на пряме зловживання з боку посадових осіб відділу освіти? Чому наші діти, майбутнє нашої нації, мають бути заручниками чиєїсь  жадібності до збагачення в такий низький спосіб? Щоб не піднімати скандалу в районі, щоб батьки не знали в цілому районі чим годують їхніх дітей, тихенько, скоренько  спустили цю справу  без зайвого розголосу, "припудрили" її і дальше роблять своє. Та після таких  виявлених речей, такого "заготовщика" не те, що  до торгів, до дітей допускати не можна.
На днях при школах запрацюють табори оздоровлення, напевно, добре оздоровляться  наші діти на цих же продуктах. Східна філософія вчить, що ми є те, що ми їмо. Споживаємо  здорові  продукти  і  самі  здорові, їмо всяку гидоту і організм, як би він не боровся, не  противився,  рано,  чи  пізно  здасться. Уже маємо в дитячій захворюваності такі дорослі  діагнози, як цироз печінки. Звідки в такому віці?  Кому потрібно і кому вигідне таке мовчання "ягнят"? Слово за батьками…
 У нашому зверненні ми зупинилися лише на одному  виду продукту, а є ще цілий ряд інших. Хто проконтролює їхню якість? А тому звертаємося до Координаційної ради Майдану, з надією на те, що вона  не є ланкою незаконних відкатів і прийме заходи для вияснення та припинення цієї незаконної діяльності. А прокуратура та міліція за Вашою   вимогою проведе детальну перевірку процедури проведення торгів закупівель за державні кошти у відділі освіти, визначить законність критеріїв, якими керувались члени тендерного комітету під час визначення переможця. Крім цього просимо Вас встановити незалежний контроль за якістю продуктів, що поставляються в школи для харчування дітей. Нехай прокуратура та міліція  на Майдані, на Віче  надасть людям повний звіт по цій перевірці та назве прізвища всіх учасників. Люди, а головне батьки, повинні знати "своїх героїв" в обличчя, робити вчасні  висновки, а не тоді, коли біда постукає до хати.”

Юрій Дьолог:

В часи коли режим Януковича своїми незаконними наказами на майдані дискримінував силові структури міліції, прокуратури та суду, рада майдану та самооборона створювали спільні наряди з правоохоронними органами для того, щоб повернути віру народу до силових структур. Але сьогодні, коли Україна має законний уряд та законно вибраного президента, виявляти та усувати правопорушення повинні відповідні органи, тому ми скерували ваш лист-звернення до Мостиської прокуратури та Мостиського райвідділу міліції. Коли буде відомо про результати перевірки, ми оприлюднимо їх в нашій рубриці «Голос майдану».
Дякую всім небайдужим до правопорядку в нашому районі, надалі чекаю ваших повідомлень що-до правопорушень будь-якими особами, якщо й надалі такі події будуть мати місце.

Юрій Дьолог,
голова координаційної ради

 

 

Переглядів: 364 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]