Головна » 2014 » Квітень » 8 » Вимовляймо правильно
11:27
Вимовляймо правильно
Мова  –  найважливіший  та наймогутніший засіб набуття знань. Від рівня мовленнєвого розвитку залежить успішність засвоєння учнями процесів письма і читання.
Мовлення – це  функція, з якою  не народжуються, а  розвивають за певних умов в процесі життя. Формування мовлення залежить від багатьох факторів, а саме: спадковості, стану здоров’я матері під час вагітності, нормальному розвитку плоду в утробі матері, патологій під час родів, умов життя, виховання дитини та її здоров’я. В перші три роки розвитку мовлення дитини розвивається більш інтенсивно, ніж у подальшому житті. До п’яти років дитина повинна оволодіти правильною вимовою всіх звуків рідної мови. Якщо після п’яти років окремі звуки відсутні  або замінюються іншими – це є вадою мовлення, з якою необхідно звернутись до спеціаліста, адже недолік  може закріпитись і набути стійкого характеру. Тому корекцію неправильної вимови звуків бажано проводити до початку навчання у школі.
У віці шести років у дитини повинно бути сформоване граматично правильне, зв’язне мовлення .Тому, на батьків , як на перших вчителів рідної мови, лягає велика відповідальність .
Близько 30% першокласників  мають вади мовлення, а саме: відсутність звуків чи заміна їх іншими. Для вирішення цих проблем існує мережа логопедичних пунктів, де можна отримати як консультацію, так і корекційну допомогу .
Подолання мовленнєвих недоліків у дітей – це складний  процес, який дає позитивний результат тільки тоді, коли здійснюється  вчасно і в тісному контакті з батьками, так як набуті дітьми навички слід закріплювати вдома.

Шановні батьки, не будьте байдужими до розвитку мовлення у своєї  дитини. Бережімо,  плекаймо та розвиваймо  рідну мову. 

О.С. Кадикало,
вчитель – логопед.

 
Переглядів: 349 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]