Головна » 2013 » Листопад » 10 » Відзначили 95-річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки
21:47
Відзначили 95-річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки



З ініціативи товариства судововишнянців "Рідне місто" 1 листопада на могилі січових стрільців отець Іван Тиндик відправив поминальне богослужіння з нагоди 95-тої річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).
Перед початком богослужіння Роман Шуст зауважив, що сьогодні, як і в 1918 році, ідея була хорошою, але мало людей її підтримали, тому і молода держава так мало проіснувала. Мало людей прийшло і на цвинтар, аби віддати шану полеглим борцям за волю України.
На могилі прочитали короткий напис: "Поручник АГА  Володимир Небиловець, стрільці Роман Сокіл, Назар Тесля. 19.ІІ.1919 року".
Трохи більше людей було на поминальному богослужінню біля могили борцям за волю України на новому цвинтарі.
Роман Шуст у кінці подякував судововишнянцям, які прийшли віддати шану Героям України. Він також нагадав коротко події 1 листопада 1918 року.
В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918р. стрілецькі частини, очолювані сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у місті (крім залізничного вокзалу, що стало однією з помилок і причиною втрати Львова). Формальне перебрання влади відбулось після полудня; зокрема, після підписання протоколу намісник Гуйн передав всю владу заступнику В.Децікєвічу, той — на основі цісарського маніфесту від 16 жовтня 1918 р. — Українській Національній Раді.
9 листопада 1918 р. УНРада утворила свій тимчасовий виконавчий орган, якого 13 листопада 1918 р. було перетворено на уряд —Державний Секретаріат ЗУНР-ЗО УНР.
13 листопада 1918 р. УНРадою було затверджено Конституційні основи новоствореної держави — «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії», згідно з яким вона отримала назву «Західно-Українська Народна Республіка». Закон визначав територію ЗУНР, яка включала українські етнічні землі і охоплювала Галичину, Буковину і Закарпаття. Територія ЗУНР становила 70 тис.км², населення — 6 млн. осіб. Затверджено герб держави — Золотий Лев  на синьому тлі, та прапор — блакитно-жовтий. Національним меншинам на території ЗУНР гарантувалися рівні права з українським населенням.
Тимчасовий Основний закон ЗУНР був з часом доповнений цілим рядом законів: про організацію війська (13 листопада 1918 р.), тимчасову адміністрацію (15 листопада 1918 р.), тимчасову організацію судівництва (16 листопада і 21 листопада 1918 р.), державну мову (1 січня 1919 р.), шкільництво (13 лютого 1919 р.), громадянство (8 квітня 1919 р.), земельну реформу (14 квітня 1919 р.).
Наслідком активної зовнішньо-політичної діяльності ЗУНР стало відкриття посольств в Австрії, Угорщині і Німеччині і дипломатичних представництв у Чехо-Словаччині, Канаді, США, Бразилії, Італії та ін.
На богослужінні були присутні міський голова Олег Мартинець, його заступник Зіновій Бохонок. Міська влада сприяла впорядкуванню згаданих могил.
Більше про події 1918р. можна прочитати у довідковій літературі чи знайти на сайтах інтернету.
Цього дня багато міщан запалили свічки на могилах рідних.
Переглядів: 404 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]