Головна » 2014 » Жовтень » 14 » Везли лопать вітряка
21:42
Везли лопать вітряка

Неординарна подія видалася у нашому місті не так давно - з боку Яворова перевозили лопать до вітрової станції. Довжина платформи становила... 64 метри. 
Проблему мали на повороті зі станції на головну трасу, мусили зрізати дві морви. Ніби лопать везли до Старого Самбора. 
В Україні діють 7 вітроелектростанцій (ВЕС), оснащених власними вітроагрегатами. За українською картою вітрів, лідерами вітроенергетики в Україні є приморські та волинські області.
Найбільш привабливими містами для встановлення вітряків є Євпаторія, Луганськ, Полтава та Харків.
Експерти стверджують, що вітряні електростанції будують у місцях із високою середньою швидкістю вітру – від 4,5 м/с. Згідно з метеорологічними дослідженнями, в Україні зафіксовано, що вітер «ганяє» від 4,5 до 5,5 м/с. На всьому суходолі нашої країни вітряні станції будуть давати приблизно 50-60% енергії (в залежності від регіону).
На думку експертів, для нормальної роботи вітряної станції потрібен вітер 6-10 м/с. За менших потоків повітря виробленої енергії буде менше, а то й зовсім не буде, за більших потоків (понад 13 м/с) вітрогенератор буде перевантажено. 
В областях, де середня річна швидкість вітру понад 5 м/с, можна використовувати прості вітряки з виробництвом енергії від 100 до 500 Вт. Цієї кількості електроенергії достатньо для підзарядження акумуляторів і забезпечення електроспоживання приватного будинку. 
У Європі, де вартість електроенергії в рази вища за нашу, поширені саме сіткові вітряки. Їх підключають до центральної мережі енергопостачання, обладнують лічильниками, щоб вони віддавали енергію в центральну мережу. Іншими словами, власник вітряка продає енергопостачальній компанії вироблювану енергію, вартість якої зараховується йому під час оплати. У розвинених країнах така схема вже добре відпрацьована, але головне – дозволяє відчутно заощаджувати. В Україні правова база такого роду практично відсутня. До речі, у США 3% вироблюваної електроенергії доводиться на вітряки. Цей відсоток планувалось збільшити до 6-ти у 2012 році, а до 2025-го довести до 25%! 
Фахівці зі встановлення вітрогенераторів упевнені: самостійно зробити якісний вітряк неможливо. Проте в Інтернеті умільці один поперед одним викладають фото та відео про свої екологічні творіння. Один із таких майстрів власноруч зробив і встановив на дачі 4-метровий вітряк із гаражних запчастин, генератора із магнітофона радянських часів та кількох листів металу. Звичайний студент, маючи певні знання та фантазію, безкоштовно зробив зі свого хоббі вигідну для господарства річ.

Андрій Шот.
Сфотографував Юрій Бущак.

 

Переглядів: 1488 | Додав: Administrator | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]