Головна » 2013 » Квітень » 23 » Урочисто відзначили.
13:08
Урочисто відзначили.


Вечір пам'яті Т.Г.Шевченка з нагоди 199 річниці від дня народження, проведений в Народному домі тривав понад дві з половиною години.
Про те, що свято відбудеться 31 березня знали в міській раді, людей інформували по інтернету та оголошенням в центрі міста заздалегідь.
Вечір пройшов на високому мистецькому рівні.
Що відрадно, як в концертній програмі, так і в приміщенні було багато молоді та дітей. Сподіваймося, що з них виростуть справжні шанувальники культурних традицій Народного дому та нашого міста.
На вечорі пам”яті Т.Г.Шевченка був присутній заступник міського голови З.І. Бохонок. Це, звичайно, нас тішить. Схвальними були його відгуки щодо виступу артистів в кабінеті міського голови О.І. Мартинця.
А тепер про тих, хто працював над тим, щоб в Народному домі відбулося не просто «запізно згадали», а урочисте відзначення Шевченкових роковин. Майже два місяці йшла підготовка до Шевченківського концерту. За тиждень до виступу почали хворіти «не хтось», а учасники народних колективів: О.Івашко, І.Садловський, І.Квик, Я.Оліярник, В.Ілечко, В.Оленяк, І.Васів, Л.Санницька, О.Скіра та інші. Одностайно, зваживши, що їх відсутність вплине на виконавський рівень, свято вирішили перенести, переступивши через дві неділі. 17 ж березня читці нашого Народного дому були рекомендовані відділом культури представляти Мостищину на обласному огляді-конкурсі пам”яті Т.Г.Шевченка, організованому Львівським Департаментом з питань культури, охорони культурної спадщини, культурних цінностей. 24 березня народний хор «Вишня» готувався взяти участь в обласному святі-конкурсі хорових колективів, присвяченого підготовці до відзначення 200 річчя від дня народження Т.Г.Шевченка та 110 річниці від дня народження М.Ф.Колесси. Паралельно ми готували і ці дві конкурсні програми.
На всі ці творчі випробування впливали складні погодні умови. В результаті назначили огляд хорових колективів провести 14 квітня в місті Дрогобичі.
І знову про вечір пам”яті Т.Г.Шевченка. Просто неперевершено виступив народний хор «Вишня». Керівник І.Квик, акомпоніатор В.Оленяк. Виконувалися геніальні твори Т.Г.Шевченка: «Заповіт», «Думи», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Бандуристе, орле сизий», - соліст Я.Ольярник. Відбулася прем”єра пісні «Як би мені черевики».
Далі – невеличка дитяча сторінка. Виступали учасники вокального гуртка БДЮТ: А. Карп”як, М.Пономарчук, А.Чорна, І. Хоміць, В.Наконечна, Р.Сачала, В.Кіцилюк, С.Маскаль, А.Река, В.Карпа, Х.Луцак, Н.Ребій, А.Ребій, Н.Доскоч, В.Река. Керівник – В.Рудень. Звучали пісні «Зацвіла в долині червона калина», «У Перетику ходила», «Тече вода із-за гаю».
А.Чорна співала «Зоре моя вечірняя», а В.Река – «Тополю».
Соліст А.Каширський впевнено виконав «По діброві вітер виє», а Л.Шот та С.Бардин в свій репертуар включили посвяту «Кобзареві». Керівники – І.Квик та А.М.Петьовка.
Пісенну тематику продовжили учасники вокального тріо: Т.Дмитрів, А.М.Петьовка, В.Рудень. Пісні «Над Дніпровою сагою», і «Тополя» викликали шквал аплодисментів. І з таким же піднесенням зустріли присутні народний квартет «Стожари» у складі: О.Івашка, А.Петрівського, Я.Оліярника, І.Садловського, які подарували три твори: «Світив місяць», «Садок вишневий коло хати», «Наш отаман - Гамалія» - художній керівник В.Оленяк.
Солідно вписався на вечорі пам”яті виступ читця, дипломанта Всеукраїнських конкурсів ім.П.Глазового – В.Сюмака. Ним прочитана «Розрита могила» Т.Г.Шевченка. 
Продовжив вечір пам”яті невмирущого поета народний театр «Скарби», лауреат Всеукраїнського конкурсу театрального мистецтва в м. Очаків. Театр показав вже знану виставу «Назар Стодоля» за однойменною п”єсою Т.Г.Шевченка «Назар Стодоля» в оновленому варіанті. Головних героїнь Стеху та Галю зіграли актриси І.Квик та А.М.Петьовка. У другій дії введено нових героїв – Кобзаря з хлопчиком-поводирем. Зіграли В.Цупріян з сином М.Цупріяном. Закуплено матеріали, пошито костюм Кобзаря. В ролі дівчини на вечорницях дебютувала Т.Дмитрів. Професійно витинав гопака Р.Замрій. Майстерно виконували ролі: Р.Гура, І.Вдов”як, В.Сюмак, М.Івашко, В.Рудень, А.Беля, Х.Чоба, Ю.Федечко, І.Воїнський, Н.Знак, Ю.Коляса, І. Садловський.
Колектив театру винагороджений вдячними оплесками і вигуками «Браво», як і всі інші учасники свята, за що ми вдячні тим глядачам, які були в цей день з нами.
Шановні читачі «Судововишнянського вісника», кому цікаво – заходьте в інтернет, там викладено Шевченківську програму, проведену 31 березня 2013 року в Народному домі.











Віра Ілечко,
директор Народного дому, Керівник народного театру «Скарби».
Переглядів: 467 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]