Головна » 2014 » Вересень » 15 » У пам’ять про визначного отця-пароха
20:24
У пам’ять про визначного отця-пароха

Довголітній настоятель судововишнянської парафії о. Василь Кондрацький (1895-1920) на віки залишиться у пам’яті жителів нашого міста. Його заслуги перед Церквою та українським народом важко переоцінити. Душпастирська, культурно-освітня та громадсько-політична діяльність о. Василя була, є і буде прикладом для наслідування сучасних та майбутніх поколінь українського духовенства. Зважаючи на те, що діяльність отця-пароха Кондрацького неодноразово висвітлювалася на сторінках „Судововишнянського вісника”, не варто ще раз детально говорити про його життєвий шлях та видатні справи. Відмітимо лише, що тільки побіжна згадка про побудову за його часів двох церков та Народного Дому у Судовій Вишні та справжній український патріотизм отця Кондрацького змушує кожного з нас захоплюватися цією видатною особистістю. 
Завдяки старанням та ініціативі голови Товариства судововишнянців «Рідне місто» імені Тадея Дмитрасевича професора Романа Шуста 17 серпня 2014 р. (у рік 150-річчя від дня народження о. Кондрацького) понад сотня місцевих греко-католицьких та православних судововишнянських парафіян спільно відвідали місце вічного спочинку о. Василя Кондрацького у с. Женів Золочівського району на Львівщині, в якому славний душпастир на схилі літ трудився на славу Бога та українського народу. Тут він і помер у 1946 р. і був похований. Спершу вдячні судововишнянці на чолі з о. Іваном Тиндиком спільно із парохом Женова о. Михайлом склали молитву на могилі о. Кондрацького на місцевому цвинтарі. Після панахиди Роман Шуст коротко розповів про життєдіяльність видатного священика, наголосивши на його заслугах та нелегкій долі, а також подякував місцевим мешканцям та настоятелю за належний догляд за могилою духівника. Згодом у храмі с. Женів отці Іван та Михайло спільно відслужили Святу Літургію. Емоційна проповідь о. Михайла про о. В. Кондрацького та його вдячність судововишнянським прочанам викликала сльози на очах багатьох вірних, присутніх на Богослужінні. В свою чергу, судововишнянці висловлюють щиру подяку пароху с. Женів та місцевим жителям за догляд за могилою о. Кондрацького, спільну молитву та теплий прийом! Варто зауважити, що в Женові проживає лише біля 100 мешканців, а в гості до них приїхало 120 прочан з Судової Вишні. Але женевська громада не лише духовно привітала гостей, а й приготувала для них смачний частунок. Після Літургії всі вірні були запрошені на гостину до приміщення Народного Дому. До 1946 р. тут містилася плебанія, в якій мешкав о. В. Кондрацький. Найбільшими „здобутками” нашої подорожі до Женова стали фотографія похорону о. Василя Кондрацького, подарована Р. Шусту найстаршим мешканцем Женова, а також особистий молитовник о. Василя Кондрацького, переданий о. Михайлом до нашої церкви.
З Женова прочани Судової Вишні вирушили до ще двох паломницьких місць. Спочатку судововишнянці прибули до с. Глиняни, де у церкві XV ст. знаходиться чудотворна ікона Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Після стислої розповіді священика – настоятеля цього храму о. Андрія про історію храму, о. Іван Тиндик відправив Богослужіння. Його супроводжував прекрасний спів хору церкви св. Трійці. Згодом кожен із прочан мав нагоду прикластися до чудотворної ікони. Крім цього, судововишнянці набирали освячену воду і мали змогу придбати інформативні брошури, образки, хрестики, єлей і т. п.
Останнім місцем візиту судововишнянців стала Свято-Успенська Унівська лавра отців Студитів. Отець Іван Тиндик разом із прочанами у дерев’яній церкві Успенської Лаври також відправив суплікацію. Парафіянам Судової Вишні надавалася можливість набрати освяченої води, а також змочити у ній ноги.
Поволі згасав прекрасний недільний день і, повертаючись додому, кожен прочанин замислювався над сенсом життя. А ще були канапки і чай, яких не встигли спожити через напружену програму поїздки. 
Поїздка судововишнянців до могили о. Василя Кондрацького засвідчила про визнання його великої справи та дає змогу сподіватися на тривалу пам’ять про нього в серцях жителів нашого міста. Сподіваємось, що ця подорож не була останньою. Чудова атмосфера серед прочан та їх схвальні відгуки свідчать про небезпідставність таких сподівань. Наприкінці варто підкреслити, що дана поїздка стала можливою завдяки підтримці народного депутата України Ярослава Васильовича Дубневича. Другий автобус (також безкоштовно) організувало товариство судововишнянців „Рідне місто”.

Дмитро Корбяк.

Переглядів: 377 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]