Головна » 2013 » Червень » 3 » Товариство судововишнянців "Рідне місто"
11:34
Товариство судововишнянців "Рідне місто"



Кілька місяців тому на сесії міської ради історик Роман Шуст пообіцяв до річниці перепоховання Тараса Шевченка привезти у Судову Вишню львівських  аматорів сцени та лектора. Тоді ж присутні почули про створення громадського товариства, яке буде об’єднувати судововишнянців, де б вони не жили. Минув час, а слова не розійшлися з ділом.
Минулої неділі афіші, персональні запрошення зібрали десятки мешканців міста у Народному домі. Спочатку перед центральним входом, де розміщені меморіальні дошки Івану Франку і Тадею Дмитрасевичу, відбувся молебен.
Далі у залі наш земляк Роман Шуст розповів про мету і завдання створення громадського об’єднання судововишнянців "Рідне місто". Головне завдання товариства - об’єднати довкола себе вихідців міста, яким не байдужа рідна Судова Вишня. У його планах просвітницька робота, пошук автобіографічних даних про відомих людей міста з тим, щоб про це знало молоде покоління. Планується зібрати кошти на спорудження пам’ятника Данилу Галицькому. Виступаючий нагадав, що Народний дім куплено понад 100 років тому за кошти громади.
Було зачитано великий список поважних людей, які би мали бути членами товариства.
Присутні у залі одноголосно висловилися за створення такого об’єднання.
Далі слово мав Богдан Стельмах, який є автором книжок «Примула, квітка віща» (1969), «Земний вогонь» (1979), «Правдива пісня» (1982), «Батькові слова» (1984), «Пшеничне перевесло» (1988), «Сонечкова до­нечка» (1988), «Сто пісень» (1990), «Тарас» (1991), «Фрак для доцента» (1991), «Прикрі пригоди в країні погоди» (1991), «Писанка» (1993), «Початок радісних пісень» (2000), «Світлиця пісень і спогадів» (2001), а також доброї сотні пісень з такими українськими композиторами, як М.Скорик, Б.Янівський, В.Івасюк, В.Камінський, І.Білозір та інші. У доробку поета кілька оперних лібрето, серед яких і «Мойсей» за поемою І.Франка. З перекладів варто назвати переспіви давньо­єгипетської лірики, інтерпретацію поеми «Слово про Ігорів полк», комедію Тірсо де Моліни «Благо­честива Марта», п’єси Едмона Ростана «Шантеклер» та «Романтики», лібрето опери Док. Верді «Фальстаф» та інші драматичні твори. У театрах України йшли та йдуть вистави за п’єсами Б.Стельмаха. Вірші поета перекладено англійською, білоруською, казахською, польською, російською мовами.
Б.Стельмах – лауреат літературних премій імені І.Котляревського (1992), імені М.Шашкевича (1994) та імені Лесі Українки (1996). Член Національної Спілки письменників України з 1977 року.
Гість свій виступ присвятив пам’яті українських геніїв - Шевченку та Франку.
Присутні у залі по закінченні  виступу літератора змогли придбати збірки творів автора з його автографом.
Тепло люди також аплодували хоровому колективу "Прометей".



Андрій Шот,
редактор газети "Судововишнянський вісник"
Переглядів: 478 | Додав: Administrator | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 11
6 OM  
0
Що можна сказати з цього приводу. Завжди я вважаю за краще коли створюються та діють громадські організації, сам в не далекому минулому керував такими двома, а ще над створенням однієї правозахисної організації працював та плекаю надію, що після закінчення терміну міського голови вернуся до цього питання. Коли є однодумці і свої задуми та плани зреалізовують шляхом колективного підходу, це чудово і таке треба вітати. Особливо сьогодні, на тлі озлобленої апатії наших людей, це означає, що є надія, що не всім "всю до лампочки", що є ще серед нас ті, що стараються знайти вихід з ситуації. І таких щирих, відвертих, цілеспрямованих,  порядних і найголовніше совісних людей я хотів би бачити і в нашому місті, нехай це буде "ПСП-ПРОМОВА", чи "Рідне місто", чи якась інша, найголовніше щоб там не було лукавства та підлості

3 Василь  
-2
Шановний міський голово, думаю в останньому номері "Вісника"- №12(31), Ви самі особисто переконались що саме З. Фольтович стоїть на чолі цього товариства. І про це написав той же Р.М. Шуст в номері газети за 11.06 2013р.
Так дійсно не був на цьому заході, не розумію що тут дивного. Але, як бачите, навіть моя відсутність не завадила мені мати достовірну інформацію щодо цього міроприємства. Бо бачу що Ви цього самі не знали.
Щодо моїх сусідів- то дійсно радий що в мене такі сусіди - що оперативно реагують на безлад та халатність від комунальників. І про що мені розповідають.
Підкреслю знову, і вже вкотре, що знову бачу спробу звинувачення мене - цього разу в "плітках". Бо про обрання голови цього товариства я дізнався ще тоді від самого цього голови. Дивно що раз Ви там були, то навіть цього не знали... shock Можливо не були уважні, чи просто було нецікаво..

4 Gost  
2
Шановний керівнику громадської організації "ПСП-ПРОМОВА", дозволю втрутитися у ваш діалог з мером і звернути увагу на те, що ви, являючись головою такої серйозної організації, повинні орієнтуватись в основах граматики рідної мови.

Пояснюю:
По-перше, міський голова написав: "Як прокоментував цей допис А.Шот: "Дивний коментар, я був на...". Звертаю вашу увагу на те що від того моменту, коли відкрились лапки до того моменту коли вони закрились були переказані слова не власні, а слова А.Шота. З вашого допису розумію, що ви цього не знали, а мали б.
Тепер щодо ваших безпідставних звинувачень. Обгрунтуйте вашу цитату: "Але, як бачите, навіть моя відсутність не завадила мені мати достовірну інформацію щодо цього міроприємства. Бо бачу що Ви цього самі не знали.", "Дивно що раз Ви там були, то навіть цього не знали... Можливо не були уважні, чи просто було нецікаво.."
По чому ви бачите? Хто так сказав? Наведіть хоть одну цитату того, де міський голова не знає кого вибрали головою товариства "Рідне місто".

По-друге, в українській мові нема слова "міроприємство" є слово "захід"...

5 Василь  
0
Так, дійсно, тоді це звернення лише до редактора газети. Бачу він і дійсно цього всього не знав.
А перед міським головою визнаю що адресатом був тоді не він, а редактор газети. Приношу вибачення. 
Хоча якщо б міський голова дійсно знав, кого обрали головою цього товариства, то міг би й "просвітити" редактора в цьому.Чому б ні? Тоді б редактор можливо не звинувачував мене що я щось не те почув.(Бо обрання голови, сказане мною, було достовірне).Отже, звідси і висновок що міський голова цього не знав..Коля, Ви зрозуміли це?
Отже, тепер з першого коментаря голови стало зрозуміло, що редактор газети звинуватив мене у тому що я ніби від сусідів щось неправдиве міг почути...
Що ж, якщо говорити про професійність редактора, то визнаю, що я дійсно був дуже сильно здивований тим, як вибірково і показово редактор А. Шот розповідав про одного мого сусіда в недавній статті "Вісника".- Що буцімто цей сусід дбає про наших "братів менших"..підгодовує їх(в т.ч. підгодовує псів і котів, яких повний під*їзд, і редактор це знає і бачить майже щодня, бо ходить тут часто).
Редактор як обізнана людина, яка бачить на власні очі майже щодня цей "зоопарк", мав би знати скількох людей та дітей покусав один з тих псів, якого утримує цей же сусід, і якого клопоту цей пес часто завдавав та завдає тим, хто ходить по цьому нашому подвір'ї.
Але що я помітив- Ні! Редактор просто РОЗПІАРИВ цього сусіда як захисника "братів наших менших", не називаючи другої сторони цієї "підгодівлі"..ось такі, на мій погляд, подвійні стандарти прослідковуються..
Коля,дякую що звернули увагу на українську мову. Звичайно що правильно "захід", а не "міроприємство".
І якщо Ви дійсно дбаєте за чистоту української мови, то пропоную Вам разом зі мною навчити адміністратора цього сайту правильно її вживати. Бо коли Ви також не користуєтесь подвійними стандартами та вибірковістю, то могли б вказати адміну чи є таке слово в українській мові як "задрот". Бо я чомусь такої реакції на захист мови не побачив. Дивіться повідомлення №11 в темі "КП Моє місто". Висловіть свою думку про такий урок  укр.мови від адміністратора. Чекаю на Вашу реакцію. Нею Ви покажете-  чи вона однакова для всіх, чи лише для певних людей.

7 Gost  
0
Пане Василь, якщо чесно, то ви мене здивували своєюнеуважністю... Відколи ви мене перехрестили на Колю?

Почну відповідати по порядку: Міська газета певними статтями це відображення життя міста очима редактора. Він пише статті так як вважає за потрібне. Не вам його вчити. В статтях під якими він підписаний відображає своє бачення і свій світогляд, і має на це повне право. За це можна йому подякувати, бо якщо б не було його дописів і редакторського досвіду, то не було б такої газети як ми маємо. На рахунок статті де ваш сусід дбає про наших "братів менших", то могли б цього всього не писати, бо особисто мені це не цікаво, і це вже зовсім інша історія.

Щодо ваших висновків про міського голову. Міг він просвітитикогось чи не міг, це його право і його бажання. Для себе ви можете робити висновки скільки хочете і які хочете, астверджувати чогось не маєте права. У вас нема ніяких підстав для цього. Ви це зрозуміли, Василь?

Ше одне, вчити адміністратора ви нічого не будете. Якщо вас хтось назвав "задротом" то це ваше з цією людиною діло. Адмін тут ні до чого. Чому я звернув увагу на слова "міроприємство"? Я вважаю, що такі особи як міський голова, адміністратор, керівники ГО мали б розмовляти рідною мовою, але попри це на сайті не заборонено розмовляти тими мовами якими хочеш і писати ті слова які вважаєш за потрібне, головне щоб в них був зміст, вони не були лайкою і не були очевидною образою. Якщо ви зможете доказати те, що слово "задрот" це образа, то воно буде видалено і не буде вживатися на сайті ніколи.

8 Василь  
0
Gost, ви звернули увагу на слово "міроприємство", якого немає в українській лексиці та тлумачному словнику укр. мови, та виправили мене.
Пропоную вам і надалі бути послідовним та звернути увагу адміністратору - щоб той не засмічував укр. мову такими словами, яких в українській мові просто не існує. Адже слова "задрот" в ній також не існує.
Отже, стверджую що ви вибірково виступаєте на захист української мови та звертаєте увагу лише вибраним користувачам сайту.
Адже сам міський голова використовував таке вульгарне слово як "морда" на означення лиця людини. І всі  тлумачні словники стверджують що воно уживається як лайливе та вульгарне слово...ви не звертали на це увагу..
Отже, роблю висновок, і стверджую що таким користувачам як мер, адміністратор чи боксбой можна вживати такі слова та не звертати їм на це увагу, а мені особисто ви звернули увагу.
Що ж - тут всім помітно лише подвійні стандарти якими ви користуєтесь..
Відтоді як адмін почав вчити мене укр. мови словом "задрот" - відтоді мені захотілось так "урочисто" назвати цей сайт:
"офіційний сайт міської ради, або як син тата захищав..."
Ви ж прекрасно розумієте, що це зі сторони саме так і виглядає..для того я і пропонував на місце адміна незаангажовану людину.

9 Gost  
0
А чому я маю звертати увагу всім? Я спілкувався з вами, тому і звернув увагу вам… Попередження на образливі слова робить адміністратор… Звідки вам відомо чи він звертав увагу пану меру за його вислів?

Я зараз знаходжуся на сайті на правах простого користувача… Кому хочу, тому і буду звертав увагу, за кого хочу, за того і буду заступатись… На рахунок того як урочисто ви б хотіли назвати сайт, то можу сказати, що на мою думку ви не доросли до того, щоб керувати громадською організацією, вам ще в садочку треба посидіти…

Я не можу зрозуміти, де ви побачили, що Адмін говорить, що «Задрот» слово української мови? Де він вас тому вчить? Ви знову взялись за своє? Знову звинувачуєте людину в тому, що вона не робила? В 11 повідомленні написано, що «слово «задрот» це не лайка, а скоріше жаргон», яка різниця чи воно походить з російської, англійської, китайської чи є просто видуманим…

Толку з вами продовжувати розмову я не бачу…

10 Василь  
0
Хай щастить.

11 Василь  
0
А до А. Й. Шота як до людини в мене немає ніяких претензій. Останній номер "Вісника" теж сподобався насиченістю матеріалу.

1 Василь  
-4
Наскільки мені відомо то на цьому дійстві було обрано ГОЛОВУ цього ТОВАРИСТВА - молодого юриста ЗЕНОВІЯ ФОЛЬТОВИЧА.
Дивно, що про це не сказано ні слова ні в газеті, ні на сайті - адже за це проголосували одноголосно всі небайдужі до рідного міста люди із числа присутніх...
Принаймні висвітлення цього видається більш цікавим ніж те, автором яких книжок та пісень є Богдан Стельмах..
І взагалі, якщо говорити про цю подію, то по об*єму інформації, яка була висвітлена щодо Б. Стельмаха, склалось враження що саме його було обрано як голову...

2 OM  
0
Як прокоментував цей допис А.Шот: "Дивний коментар, я був на цьому зібранні з початку і до кінця. Йшла мова про створення товариства "Рідне місто", навіть Р.М.Шуст запропонував на голову цього товариства А.Вербаускаса, але все обмежилось лише створенням товариства та персональним його складом. Пан  Василь, скоріше за все не будучи на зібранні, я його особисто не бачив,  знову коментує зі слів сусідів. А потім щось і до чогось - не я, а сусіди винуваті. А тому щось тут коментувати, я не маю жодного бажання".
Від себе особисто додам лише те, що ніхто нікому не забороняє розкривати  "дійство"  в той спосіб і бачення , як важає за правильне. Редактор газети відобразив подію, в той спосіб, в який вважав за потрібне.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]