Головна » 2014 » Липень » 1 » Проща у селі Страдч
11:02
Проща у селі Страдч

25 червня о 14 годині біля фігурки Божої Матері відбувся молебен вірян, які відправлялися пішою ходою на прощу до с. Страдч.
Проща до с. Страдч є шансом для багатьох паломників зрозуміти усю глибину Божих ласк й милосердя, невичерпну силу людяності й могутність Господньої любові.
 Всеукраїнська проща  цьогоріч була знаковою. Приурочене це молитовне паломництво пам’яті страдецьких блаженних, Дню мирянина та 25-літтю виходу УГКЦ з підпілля.
Варто зазначити, що до храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Страдч  щороку прибувають тисячі паломників, якими опікуються о. Іван Колтун, о. Михайло Нискогуз, о. Володимир Пиріг, о. Микола Проців, о. Василь Пукас, о. д-н Тарас Собешкевич, а також сестри Згромадження Матері Божої Неустанної Помочі та студенти Львівської духовної семінарії Святого Духа.
 Про усі виклики та перешкоди неймовірної мандрівки  й унікальність цього святого місця розповідає о. Іван Колтун, парох храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Страдч.
- Все залежить від самої особи, а також від мети її подорожі, яка може бути або пізнавально-туристичною, або ж паломницькою. Якщо людина вирушає в паломництво як пілігрим, вона, насаперед, шукає наснаги для своєї душі, розкаяння для власного серця, прагне отримати відпущення гріхів. Висповідавшись і запричастившись, припавши до ікони, взявши участь у Божественній Літургії та пройшовши Хресну дорогу, кожен паломник зможе черпати духовну ласку, яка дарує силу. Сила ця полягає у тому, щоб подолати страх, і з Божою допомогою переносити ті терпіння, які щоденно випадають на долю. Якщо ж головна мета цієї прощі для подорожуючого туристична, - така людина зможе побачити різноманітні мистецькі цінності, неперевершені ікони, унікальні пам'ятки архітектури, отримає цікавий та пізнавальний відпочинок. Головне запитання полягає в тому, наскільки глибинною є потреба кожного у духовній мандрівці до Страдча. Щороку ми зустрічаємо тут велику кількість паломників, яка переважає над тими людьми, які прибувають тільки із туристичною метою. Туристи, здебільшого, приїжджають зі Східної України, їм цікаво дізнаватися про ці місця. Паломники ж приїжджають групами разом зі священиками. Для них - це чудова нагода провести цей час у духовних роздумах, цілий день присвятити лікуванню своєї душі.
Кожного року проща до с. Страдч віддзеркалює значимість якоїсь важливої теми для нашої Церкви, тому такі духовні мандрівки надзвичайно цінні. Наприклад, 2012 рік був Роком віри, а 2013-ий  - Роком мирянина, і саме в цей період часу ми намагалися донести до кожного мирянина важливість його ролі при Церкві та ті духовні завдання й виклики, які постають перед ним. 2014 рік особливий тим, що ми святкуємо 25-ту річницю виходу УГКЦ з підпілля. Наша мета - розповісти вірянам про усі перешкоди, які УГКЦ подолала, перебуваючи у підпіллі, про той тернистий шлях, яким вона йшла заради визволення. Таким чином, у цьому часі ми прагнемо закцентувати увагу кожного на тому, як наші пращури: душпастирі та миряни, плекали віру у складні часи підпілля, як вони зростали духовно, незважаючи на усі перешкоди.
Цього року з наших теренів на прощі були близько сто людей, було багато молоді. До речі, торік у прощі взяли участь 180 судововишнянців.

Андрій Шот.
Сфотографував автор.

Переглядів: 386 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]