Головна » 2013 » Липень » 13 » Подорожі гірськими стежками
22:59
Подорожі гірськими стежками



Традиційно в кінці кожного навчального року учні ліцею разом із майстрами виробничого навчання, класними керівниками здійснюють захоплюючі дводенні подорожі мальовничими Карпатами. Не став винятком і цей рік. Нагадаємо, що родзинкою минулорічних мандрів було гірське озеро Синевир, про що ми розповідали.
Минулого вівторка гарної літньої днини автобус з 50-тьма екскурсантами вирушив до Буковелю, який у недалекому майбутньому має стати головним спортивним селищем під час проведення зимових Олімпійських ігор.
До початку Франківської області нашому водієві Роману Піху докучали страшні вибоїни, зокрема біля Бібрки.  Тільки но заїхавши у сусідню область, майже відразу зникли ями. Якось місцеве керівництво вирішує проблему з дорогами.
Десь через шість годин їзди ми зупиняємося у Яремче. 
Яремче — низькогірний курорт, розташований в надзвичайно мальовничій улоговині між горами на березі Пруту. 
Перша історична згадка про Яремче датуєтьcя 1787 роком. За легендою назва походить від імені гуцула Яреми Годованця.
Зараз Яремче — найвідоміший туристичний центр Прикарпаття, має понад 40 туристсько-рекреаційних закладів і санаторіїв, більше 50 об'єктів зеленого туризму. 
Кожен турист тут найперше спішить оглянути водоспад, а потім купити сувенір на великому базарі, який поруч водоспаду. Тут можна заночувати на дешевій базі або 600- 1200 грн. за добу у сучасних апартаментах.
Далі мандруємо до Буковелю. Це— український гірськолижний курорт біля підніжжя гори Буковель, неподалік села Поляниця Яремчанської міської ради, на висоті 900 метрів над рівнем моря, за 30 км від м. Яремче. Найбільший і найсучасніший гірськолижний курорт в Україні. Курорт має рекордну для України кількість витягів, розвинену інфраструктуру: сім власних комфортабельних готельних комплексів «VIP-резиденція», «Едельвейс», «Буковель», «Шелтер», «Іріс», «Тавель», «Radisson Blu».
Курорт активно розвивається, більшу частину будівель було збудовано в останні кілька років. Ведуться роботи з розширення інфраструктури та прокладання нових лижних трас. Ми у Буковалі побачили як всюди триває будівництво.
Після бурхливого розвитку курорту в деяких ЗМІ почали з'являтися дані про бажання Буковелю брати участь у висуванні курорту на господаря Зимових Олімпійських ігор 2022 року. 
За 35 грн. зараз  можна здійснити 20 хвилину подорож підйомником на гору звідки взимку спускаються лижники. Вздовж гори стоять снігові гармати, які засипають гору штучним снігом.Температура повітря має бути 0 градусів.
Після Буковелю заїжджаємо у Ворохту. Колись тут були найбільші в Європі трампліни. Нині застали розвалини, а ще недавно з них і влітку стрибали лижники.
Заночувавши у цьому населеномупункті, зранку вирушили до підніжжя Говерли.
Говерла – найвища точка Українських Карпат, її висота складає 2060,8 метрів. Вона розмістилася в Рахівському районі на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей. Крім Говерли, на масиві Чорногора знаходиться ще чотири вершини, висота яких також перевищує 2000 метрів – це Чорна гора (2028 м), Петрос (2020 м), Гутин Томнатик (2013 м) і Ребра (2002 м).
Якщо перекласти назву "Говерла” з угорської мови, то отримаємо – «Снігова гора». Насправді її вершина сніжна, тут досить часто змінюється погода і іноді навіть посередині літа можна побачити сніг на вершині. Сама вершина гори являє собою невелику плоску площадку, яка відкриває перед відвідувачами унікальну можливість насолоджуватися навколишніми пейзажами. Весь Чорногірський хребет відкривається перед нами на вершині гори.
Водоспад Женецький Гук розташований на висоті 900 м над рівнем моря. Утворився у післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з висоти 15 метрів.
Місцеві жителі назвали водоспад Гук через шум, гул, що доноситься від нього.
До Женецького водоспаду від траси Микуличин — Ворохта (бл. 7 км) спочатку йде асфальтована дорога (приблизно до середини), а далі добра ґрунтова дорога. А ще це місце прославилося тим, що неподалік розташована резиденція колишнього президента України Віктора Ющенка. 
Наша подорож завершилася приготуванням смачної гречаної каші на вогнищі.
P.S.
Редакція газети "Судововишнянський вісник" та адміністрація сайту висловлює подяку заступнику директора ліцею Володимиру Литвинському за сприяння у підготовці матеріалу.











Андрій Шот,
редактор місцевої газети.
Переглядів: 438 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 QWERTY  
-1
Мандрівники і автори статті. Купіть СОБІ карту Чорногірського масиву Карпат!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]