Головна » 2013 » Жовтень » 24 » Пам'ять про Літомир
22:12
Пам'ять про Літомир



Спалений у 1949 році енкаведистами хутір Літомир на Самбірщині воскресає задля пам’яті нащадків.
Сьогодні тут – поле, здається, безмежне, смуга старих дерев… А до Другої Світової війни тут жили українці. Сумували й веселились, зустрічали зими й весни, сіяли й збирали урожаї…
Та лихоліття війни обірвало спокійне й розмірене життя маленького хутору наприкінці серпня 1944-го… Тоді в Літомир на перепочинок прибув невеликий загін вояків УПА. Стомлені боями та довгими переходами, упівці планували врешті трохи відновити сили. Та не тут сталось. Про місце перепочинку донесли ворогам, й 27 серпня війська НКВД напали на Літомир. У нерівному бою загинуло п’ятеро повстанців. Та на цьому лихо Літомира не закінчилося: справжня трагедія сталась 1949-го, коли загарбники спалили усі хати, що були на хуторі…
Роки замели сліди згарища на місці хутора, і тепер Літомир, якого вже немає на карті, мав усі шанси канути в  забуття. Якби не пам’ять нащадків.
Так, згодом, на місці колишнього хутора мешканці ближнього села Новосілки встановили пам’ятний хрест, невдовзі – фігуру Божої Матері. Щороку на цьому місці у свято Покрови Пресвятої Богородиці та День створення УПА священнослужителі відправляють поминальне Богослужіння.
Позаминулого року за кошти депутата Львівської обласної ради Ярослава Дубневича було відновлено святе історичне місце, так як навколо нього будівельники, що орендують озеро поруч, через будівельні роботи знищили територію навколо комплексу пам’яті. Так, за сприяння Ярослава Дубневича було проведено благоустрій території, зокрема, здійснено ремонт ґрунтової під’їзної дороги та створено «вічеву площу» на місці водовідвідного рову, викопаного власниками озера, а також виготовлено дорожній інформаційний знак і меморіальну таблицю.
А вже минулого року, перед визначною датою 70-ліття створення УПА, Ярослав Дубневич, стримавши свою обіцянку, презентував Літомиру Дзвін пам’яті, голос якого відтепер пригадуватиме прихожанам про ті буремні роки, відчайдушну боротьбу упівців та про те, що тут колись вирувало життя…
На вшанування пам’яті та спільну молитву за полеглими борцями за Україну, в неділю, у переддень свята Покрови Пресвятої Богородиці, свята українського козацтва та української повстанської армії, зібрались представники місцевої влади  Самбірського району. Також – ветерани УПА Самбірщини, Мостищини, Городоччини. Прибули і депутати Львівської обласної ради Олександр Ганущин і Володимир Саган, депутат Верховної ради України Ярослав Дубневич. Представники місцевої, обласної та Верховної рад взяли участь у панахиді за полеглими за волю України. Багато було сказано і вшановано Ярославом Дубневичем і виступаючими.
Неповторні хвилини подарували школярі з Новосілок та Хлопчиць – під керівництвом своїх вчителів музики вони виконали ряд трепетних музичних творів – давніх, повстанських, та сучасних. В першу чергу ми повинні вчити своє покоління правдивої історії про своїх героїв. Привчати молоде покоління  любові до своєї Батьківщини, свого краю.
Після заходу усі охочі мали змогу пригоститись на польовій кухні теплими стравами та напоями.
Віримо, що пам'ять про Літомир житиме вічно, з покоління в покоління передаватимуться цінні спогади, і пам'ять про всіх борців за незалежність України житиме по віки.

Переглядів: 512 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]