Головна » 2014 » Жовтень » 14 » Нескорена душа українського народу
21:38
Нескорена душа українського народу

Під такою назвою 10 вересня у Судововишнянській школі пройшла зустріч за круглим столом, присвячена 120-річчю від дня народження Олександра Довженка, відомого українського філософа, володаря дум,  Гомера  ХХ століття, що уособлює собою радощі й болі свого часу і свого народу.     Віддана й щира любов до рідної землі, своєї батьківщини, добре, чуйне, мудре ставлення до всього живого — ось ті орієнтири письменника-гуманіста, що виводять сьогодні на правильну дорогу українців, надихають і об’єднують у велику єдину сім′ю. Метою заходу стало пізнання джерел невмирущого українського духу, що веде народ складними життєвими шляхами. І початок дороги – це дитинство. Майстерно зіграв роль письменника учень 9 – Б класу Козак Ростислав, а малого Сашка -  учень 5 – В класу Івасько Олег. 
Життя  митця – це цілісна школа виховання української людини, це – наука душі, наука любові до Батьківщини. До такого висновку прийшли усі, хто брав участь у круглому столі. Музичним оформленням заходу стали патріотичні пісні у виконанні  Іванчук Марії та Шот Лілії.
В Олександра Довженка є одна любов i молитва - це рiдна Україна, тому центральним образом його творів є саме вона, тому болить авторовi, коли рiдний край став руїною, тому ненависть його невгасима до тих, хто топче брудним чоботом рiдну землю, паплюжить її, обливає кров'ю. Найстрашнiше - це бачити дiтей-калiк, скупi старечi батькiвськi сльози над могилою сина. Все це - Україна в огнi. Ці  роздуми зі « Щоденника » митця так суголосні з сьогоденням: на сході України йде війна за незалежність, територіальну цілісність, за свободу. Переконатись у цьому допоміг діалог через роки між солдатом Великої Вітчизняної  та воїном сучасної війни (учні 11 класу Гринчишин Іван та Іваньо Віталій).
Глибоко зворушив усіх присутніх патріотичний  виступ колишнього  випускника  школи, а сьогодні воїна  АТО Романа Москаля, якого тепло зустріли учні у стінах шкільної домівки вигуками «Дякуємо». Більше семи місяців він перебував  на передовій, та про себе говорив стримано, зате про своїх побратимів розповідав як про справжніх героїв. Головна думка його виступу - українці все одно переможуть, бо за нами правда, бо з нами Бог! 

Ірина Мисяк,
заступник директора школи з виховної роботи.

 

Переглядів: 359 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]