Головна » 2014 » Березень » 24 » Небесна сотня або героi не вмирають
13:14
Небесна сотня або героi не вмирають



19 лютого, коли у столиці "Беркут" розпочав стріляти по мирних людях, до міського голови звернулися п’ятеро судововишнянців, аби допоміг поїхати на Майдан захищати Незалежність України. Я випадково був присутній при цьому. Уже тоді, незнаючи про криваві події наступного дня, вголос промовив: відважні люди, бо на Майдані йде війна.
Поїхали хлопці, а 20 лютого скажені "Беркутівці" розпочали розправу над людьми. Цілий світ дивився, як серед білого дня, не ховаючись, з автомата стріляють нелюди, як снайпери полюють на дітей. 
17-річний хлопець був на Майдані лише дві години, але снайпер знайшов його.
Стріляли у волонтерів з червоними хрестами, не завжди це робили фашисти.
Наступного дня був мир. Президент підписував угоди, опозиція "тішилася". Та слова львівського сотника Володимира Панасюка зі сцени Майдану вразили тоді до сліз кожного: "...ніякої угоди, до 10 години ранку Президент має піти геть.” Він плакав, опозиція стала на коліна, схиляючи голови перед загиблими.
Зі сцени говорили: жоден депутат, жоден олігарх, від себе додам - жоден командир не загинув. Вмирали прості люди, які без зброї, захищали один одного.
На міському віче, що відбулося 23 лютого у центрі міста, були присутні сотні міщан, учасник цих подій Дмитро Хухра запитав чи хтось бачив ріку людської крові? На Майдані вона заливала бруківку.
Разом із ним міський голова запросив на сцену Романа Трущенка, Олега Процака, Романа Довбуша. Не було серед них Ярослава Рудого. Гумова куля влучила йому в око. Він вижив. При сприянні польського товариства, займалася Галина Войціцька, його відправили на лікування до Польщі. До кордону на Раву Руську відвозив наш мер.
Зі судововишнянського майдану лунало: "Слава Героям! Молодці!"
Це тільки п’ятірка Героїв міста, бо на Майдані у різні дні були десятки наших мешканців.
Зі сцени виступав міський голова Олег Мартинець, який розповів, що завжди дуже хвилювався за людей, які їхали в Київ. Але не міг зупинити порив, уже тепер Героїв, просив телефонувати, берегти себе. Та ці слова не чули командири "Беркуту", які віддали наказ стріляти по мирних людях.
З нашої сцени слово мав координатор з району Юрій Дьолог, який говорив про проблеми району, просив висловити своє ставлення до депутата обласної ради Богдана Турчина, якому годину тому висловили недовіру мостичани. У нас теж за це проголосували одноголосно.
Він похвалив народного депутата Ярослава Дубневича, який три місяці провів разом з майданівцями. До речі, про це ми вже розповідали у газеті.
Не дивно, що актуальним був і виступ помічника депутата Михайла Ліщинського. Він зі сльозами на очах розповідав про похорони Героїв у Рудках і Городку.
Ветеран Майдану Василь Сюмак  прочитав свої вірші, присвячені цим подіям, знайдете їх на сайті міської ради.
Міському віче передували молебен біля фігурки Божої матері і панахида біля пам’ятного хреста Героям України. Учасники цих подій пройшлися разом із священниками головною вулицею міста.
І наостанок. Важливою перемогою є звільнення Юлії Тимошенко. Та Майдан не розходиться, люди бояться, щоб у боротьбі за владу наші політики не забули про них, не пересварилися, як це було при Ющенку. І замість бандитів у тюрми сіли Тимошенко, Луценко та інші. Яценюк уже переконався, що Майдан не жартує, коли перевіряли його автомобіль. Перед Законом усі мають бути рівні. До речі, його секретар наважився обізвати самооборону, а Яценюк вибачався.
 Немає втікача Президента, керівників силових структур, побачили ми золоті крани і унітази президентського дому, а казна пуста, то революція ще не завершилася, не треба жити ейфорією перемоги, щоб потім нас не чекали  страшні будні.
Андрій Шот.







Переглядів: 387 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]