Головна » 2014 » Квітень » 8 » Громада очікує відповіді
13:25
Громада очікує відповіді

Шановна громадо, продовжуючи попередню тематику, я б сьогодні хотів зупинити увагу на проблемах нашої комунальної лікарні. Наша лікарня, як і цілий ряд інших об’єктів, знаходиться на балансі Мостиської районної ради, тобто перебуває в комунальній власності району. А це означає, що право розпоряджатися цим майном має виключно районна рада. Але крім прав є ще й обов’язки, наприклад, утримувати в належному стані майно. 
Не буду повертатися в далеке минуле, візьму лише чотири останні роки. (Крім часткового ремонту приміщення "швидкої", який  робився через  наш з депутатами міської ради тиск). Давайте Розглянемо деякі чинники. Новий корпус лікарні був зданий в експлуатацію в травні 1994 року (20-ть років тому). В якому він фізичному стані сьогодні, бачите всі. Чому так? А тому, що якість будівельних робіт була не задовільною, роботи проводилися з порушенням будівельних норм, відвертої халтури. А тому сьогодні під час зливних дощів підвальні приміщення, де знаходиться кухня, просто заливає, в частині будівлі просідає підлога, стіни в яких утворюються тріщини. А як може бути по-іншому, коли мені кажуть, що труба для відводу води, наприклад, в приміщеннях тої ж "швидкої", не була виведена назовні, не підключена до загальної системи водовідведення, а була лише притулена до фундаменту, тобто взагалі не була виведена через фундамент назовні. А тому вода просто розливалася і йшла в грунт під підлогою, тим самим і вимиваючи його. Наслідок очевидний – просідання підлоги, обвал стін, не потрібно бути будівельником, щоб це зрозуміти. Я вже не кажу про якість вікон та дверей.  Яке тепло можна втримати в приміщеннях? Дах потребує окремої уваги. Я наведу перелік основних проблем, бо на всіх  не вистачить і площі нашої газети:
- найплачевніший стан в терапії і на кухні - вікна тримаються завдяки багаторічному шару фарби, процедурна офіційно закрита, всі приміщення потребують ремонту, хоча б на перший раз – косметичного. Як вже було сказано, кухня плаває, зі всіма наслідками, які виходять з такої ситуації, не має трьохсекційних мийок.
- автоклавна не працює, бракує щонайменше трьох холодильників, кварцових ламп, гардеробної не має, в процедурних кабінетах стіни  не оброблені масляною фарбою.
- лікарня практично не має жодної машини, катастрофічно бракує твердого та мягкого інвентаря, меблів, лікарі за відсутність вогнегасників, змушені платити пожежникам, щоб не закрили лікарні.
- я вже не кажу, що медикаментів для першої необхідності нема за що закупити, кожен старається правдами і не правдами "дістати", навіть ми в минулому році пробували допомогти створити обмінний фонд ліками, але його потрібно постійно поповнювати, про що можна говорити, коли простих  бланків історії хвороби не має, реактивів для проведення аналізів теж.
- плівки в рентгенкабінет купляють, а в стоматології взагалі, як би лікарі за власні кошти не купляли практично все необхідне, а надіялись на державу, тоді пломби в зубах прийшлося б робити хіба що миколаївським цементом.
Як тоді бути з невідкладною допомогою, якістю надання медичних послуг, лікуванням, харчуванням хворих і т.д.
Давайте спробуємо розібратися в питанні, чи можна було і чи можна в даний час, якось цьому зарадити, щось вирішити, якось виходити з цієї прірви. Моя суб’єктивна думка – в тому, що треба щось робити. Сьогодні, як ніколи, в такому важкому становищі, в першу чергу лікарні потрібно керівника з "зубами". Друге, що потрібно, так це розібратися зі всіма проблемами, розділити їх на господарські і  медичні. Третє, це безперервний пошук механізмів і засобів матеріальних ресурсів для вирішення цих проблем...
Почнемо аналізувати з останнього, які лікарня мала можливості і які чомусь практично пройшли повз лікарню. За два останні роки районною радою були продані такі об’єкти лікарні як: будівля колишнього дитячого відділення і лабораторії за 330 (триста тридцять) тисяч гривень, будівля  колишньої кухні та складських приміщень за 200 (двісті) тисяч гривень.  Питання: виручено офіційно більше пів мільйона гривень, затрачено біля 85 (вісімдесять п’ять) тисяч гривень на половину приміщень "швидкої" (тут ще треба розібратися) і всьо? А де решта?  Я сьогодні запитую головного лікаря: "Куди ділися решта коштів, а це 445 (чотириста сорок п’ять) тисяч гривень. Мало того, що люди такі суми сплатили офіційно, нерахуючи тих, які заплатили неофіційно, а це не один десяток гривень, їм залишили ще й цілу купу проблем, як технічних так і, на диво, матеріальних. Але це  майно нашої лікарні, нашого міста, яке районна рада зовсім не будувала, а будували наші прадіди, навіть не торкаючись моральної сторони продажу, виникає запитання, чи проблеми нашої лікарні зовсім вже такі дріб’язкові, що на них ніхто уваги не звертає? 
Я сьогодні від імені громади, офіційно у відкритий спосіб задаю ці запитання головному лікарю району, керівництву районної ради і прошу надати нашій громаді повний письмовий звіт по руху коштів, виручених від продажі вищевказаних об’єктів комунальної власності. Сьогодні назбиралося стільки проблем, що почала побутувати думка, підкріплена фактами, а чи взагалі лікарню не закриють. Видно стала непотрібною нам лікарня, напевне стали всі здорові, видно непотрібно нам і лікарів. Сьогодні керівництво району, лікарні не взмозі утримувати приміщення в задовільному стані, зберегти те, що маємо? А може  ці кошти, на тлі ліквідацій в районі сільських амбулаторій, пішли на будівництво сільської амбулаторії в селі Соколя? Чомусь від продажі комунального майна району в інших населених пунктах на нашу лікарню роками ні копійки не "прилипло". Може Соколян і влаштовує такий розклад справ і таке районне керівництво, але ні мене, ні нашу громаду – ні. Чи може я помиляюся? Можливо є ще серед нас і серед інших громад району "мазохісти", можливо і є, але їх є дуже-дуже мало.

 

Олег Мартинець.

Переглядів: 431 | Додав: Administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]