Головна » 2013 » Вересень » 25 » Економічна ситуація
11:27
Економічна ситуація
Роздуми в голос...

Сьогодні про це вже стільки написано, а ще більше сказано, здавалося б, що ще можна додати. Але ситуація настільки критична, що мимоволі коли аналізуєш стає страшно, до чого ми вже докерувались. На сьогодні  енергоносії та інші статті витрат, вже не є захищеними. Залишилася одна єдина зарплата, а попереду ще четвертий квартал. Сьогодні в казначействі зависло проплат лише за нашими власними коштами на суму більше 400 тисяч гривень, як буде з державними субвенціями взагалі не ясно. Львівська область одна з найгірших областей по бюджетному обслуговуванню в державі, вже і наші народні депутати втручаються в цей процес, пробують щось змінити.  Можна собі уявити наскільки все запущено, -якщо найближчим часом не «знайдуть» коштів, нас очікує технічний дефолт стовідсотково.  Що далі?
Сьогодні, посудіть самі, до центру забирають вісімдесять відсотків податкових надходжень, на місцях залишають двадцять. Розвинуті економіки вважають недопустимим забирати в центр більше п»ятидесяти відсотків, це рівнозначно краху. Навіть за Союзу в центр в найгірші періоди забирали 56 відсотків. При такій ситуації територія не тільки не може розвиватися, їй складно стає вижити. Гроші йдуть на гору, мовляв ми їх Вам повернемо у формі державних субсидій, субвенцій. Але тільки «мовляв», через корупційне  ручне управлівння державних функціонерів, гроші назад  практично не вертаються. Мало того, заблоковані і власні кошти. Що далі?
Сьогодні територіальним громадам залишили крім декількох податкових надходжень, які жодної погоди не роблять два основні, це податок з доходів фізичних осіб та податкові збори зі землі. Якщо на території не має великих підприємств, не має і «прибуткового».  А надходження до бюджету в Судовій можна на пальцях порахувати. Що стосується землі, то сьогодні це сфера найбільш законодавчо неврегульвана, якби держава навела  тут елементарний порядок, тоді б були реальні надходження. А так ми, до речі, в рік втрачаємо по найменших підрахунках  біля 600-700 тисяч гривень.  Закони «верховна свита» свідомо приймала такі, щоб податки  за свої гектари полів, лісів і т.д., не платити.  Але попри них оминати закон навчилися і прості смерні. Що далі?
І ще один такий штрих до теми.  Сьогодні розвідано на наших землях, досить не малі запаси нафти і газу. ПАТ «Полтавгазвидобування» просить нас надати їм дозвіл на оформлення ліцензії на видобування вуглеводнів.  Коли ми зверталися неодноразово до них з проханням, щоб вони хоча  оренду оформили, вони нас не чули, а тепер  мотивують тим, що вони здешевлюють вартість газу для населення і ми повинні їм піти назустріч.  Але,беручи землю в оренду, копійки оренди за тринадцять років не заплатили, це в порівнянні з вартістю вуглеводнів  -  копійки. Ось тобі надходження від землі. Маючи з ними розмову, кажу:  ми маємо приклад , коли зайшла на територію Дмитровицької сільської ради фірма «Парі», вони і оренду платять , і надають громаді ще в три рази більше спонсорську допомогу. А ми знову Вас запустимо, а  що наша громада буде мати, крім дешевого газу «на всіх»?  Відповідають, що вони державна структура (ПАТ - ?, дуже дивно), що самі бідні.  Мало того, що держава забрала від нас податок на надра, вона і за землю платити не хоче.  А хто сьогодні хоче? Що далі?
Можливо знову хтось звинуватить мене в песимізмі, але, виходячи з сьогоднішніх реальностей, говорити і робити вигляд, що все в нас добре не можу. І мовчати не можу. Бо, як бачите, мовчання для нас дуже дорого обходиться.

Переглядів: 377 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]