Головна » 2015 » Травень » 21 » Дзвони Чорнобиля
20:31
Дзвони Чорнобиля

У Судововишнянській бібліотеці для дорослих провели годину-реквієм, яка мала назву "Дзвони Чорнобиля - біль душі", присвячену 29-ій річниці Чорнобильської катастрофи. У ній взяли участь учні 9-Б класу.
Скромно прибраний читальний зал бібліотеки, на журнальному столику горить свічка з чорною стрічкою, букет квітів - пам`ять про померлих внаслідок аварії на ЧАЕС. 
Ведучі Шот Л., Козак Р., Запрута Н., Годунко В. розповіли про Чорнобильську катастрофу, яка вразила весь світ, приголомшила людей страшною бідою.
Приблизно о 1:23:50 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблока частково обвалилася, при цьому, як вважається, загинула 1 людина — Валерій Ходимчук. У різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися. Суміш з розплавленого металу, піску, бетону і частинок палива розтікалася під реакторними приміщеннями. В результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду 8 днів), цезію-134 (період напіврозпаду 2 роки), цезію-137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду 29 років). 
Ситуація погіршувалася в зв'язку з тим, що в зруйнованому реакторі продовжувалися неконтрольовані ядерні і хімічні (від горіння запасів графіту) реакції з виділенням тепла, виверженням з розлому протягом багатьох днів продуктів горіння радіоактивних елементів і зараження ними великих територій. Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.
Далі поезію, присвячену цій даті, читали Демків О., Андрух С., Іванчук М., Козак С., Лаврик Р., Дум`як Е.
В читальному залі було оформлено книжкову виставку " Чорнобильська трагедія - біль України".
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять загиблих і померлих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Оксана Лядик,
бібліотекар.

 

Переглядів: 341 | Додав: Administrator | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]