Головна » 2014 » Березень » 24 » До відома забудовників
14:39
До відома забудовників
В даний час комітетом забудовників проводиться збір коштів на виготовлення проектної землевпорядної документації на новий квартал забудови. Видатки на неї складають всі разом і на даний час 3800 (три тисячі вісімсот) гривень. В дану суму включено проектні роботи та супутні витрати по виготовленню детального планування території та проекту землеустрою, щодо відведення земельних ділянок для укладання договору суперфіцію та його державної реєстрації в реєстраційному органі Мостиського районного відділу юстиції. 
Відмінність порядку надання земельних ділянок під ОЖБ відрізняється від того який порядок був раніше. Сьогодні категоричною вимогою є: спочатку землевпорядна документація, а пізніше земля, а раніше - спочатку давали землю, а після цього людина робила всю необхідну документацію на землю. А дехто живе роками (двадцять і більше) і крім рішення органу місцевого самоврядування не має жодного документу.
Зараз приватизувати земельну ділянку таким людям в індивідуальному порядку приходиться платити до семи тисяч гривень. Колективно займатися, як бачите, виходить набагато дешевше. Сьогодні, відповідно до діючого земельного законодавства, на відміну того, яке було раніше, приступати до використання земельної ділянки можна лише після державної реєстрації права на землю та офіційного дозволу (декларації) архбудтехнагляду на початок будівництва. Без останнього взагалі не можна робити якісь роботи на ділянці. Маємо з цього питання наочний прикрий приклад, восени минулого року, один із забудовників маючи практично всі документи на землю, окрім останнього – дозволу на початок будівництва, вибив фундамент з огляду на час, що йшов до зими. Але знайшовся  такий "добродій", як В.Гусаревич, написав скаргу, через що забудовника було оштрафовано на  чотири з половиною тисяч гривень, хоча через два тижні той дозвіл на початок будівництва вони і отримали. Це дуже яскраво висвітлює той факт, що документи мають бути в порядку, тим більше на нові квартали забудови, бо це чисте поле, а не старий забудований квартал. Після розподілу земельних ділянок на забудовників чекає ще біля десяти тисяч видатків, - це внески на виготовлення проектної документації та будівництва трансформатора та вуличної  електролінії (приблизно 2-3 тисячі грн.), виготовлення проектної документації та будівництва лінії газопостачання та ГРП (приблизно 5-6 тисяч грн.), будівництво інфраструктури, а це розчистка існуючих каналів, будівництво вулиць, мостиків тощо (приблизно 1-2 тисячі грн.). 
Що стосується різного роду питань щодо земельних ділянок, які були роздані раніше, можу лише констатувати те, що було раніше, сьогодні змінити практично не можливо, закон зворотньої сили не має. Відібрати сьогодні вже приватизовані земельні ділянки, які "мертво лежать" теоретично можна, виключно через суд, а враховуючи що це будуть господарські спори, вони платні. Не приватизовані земельні ділянки, які також роками не використовуються повернути трохи легше, але повинна бути дотримана відповідна процедура, до того наші дії можуть бути оскаржені в судах, а це також час нерви та гроші. Так, я цілком згідний з тим, що хто взяв раніше виграв, так само як і той, що приватизував майно раніше, виграв в матеріальному плані. Але життя не стоїть на місці, так само як і територія рано, чи пізно вичерпається. І сьогодні, аналізуючи всю ситуації даремно надіятись на те, що будуть зміни і буде легше, чи дешевше. Сьогодні в цивілізованій Європі найдорожчою є земля, яка надається (продається) під забудову індивідуального житла.
Комітет забудовників на чолі зі своїм головою знайшли один з найдешевших варіантів, уклали трьохсторонні угоди (між проектною організацією, як виконавцем робіт, міською радю, як замовником і комітетом забудовників, як платником)  перерахували аванс і вже фактично розпочали роботи – 21-22 березня проводили геодезичні зйомки кварталу. Ми вже маємо досвід роботи та пройдено вже процедуру, знаємо як, що і за чим робити. А тому, якщо оперативно все робити, то до кінця весни можна буде вже роздати землю. Якщо оперативно буде проводити оргкомітет забудовників кошти, то і оперативно все буде відбуватися. Для цього ще раз просимо розібратися забудовників, яких в порядку черги  повідомили про можливість отримання ними земельної ділянки під забудову, чи мають вони реальну змогу будуватися, нести відповідні матеріальні витрати. Бо ніхто собі сьогодні не дозволить розтягувати процес, щоб одні  гальмували інших, чи одні тягнули матеріальні навантаження за інших. Тих, які мають інші плани, відмінні від цільових, просимо навіть не турбувати.  Ми розуміємо і тих, хто має велику потребу будуватися, має велике бажання, а не має матеріальної змоги, ми тут нічим зарадити не можемо.
На 23.03.2014 року на 17.00 в Народному домі збираємо загальні збори забудовників, які являються потенційними претендентами на отримання земельної ділянки в кварталі Чорновола, щоб ще раз поспілкуватися та знайти всі відповіді на питання, які турбують.
Якщо оперативно і добросовісно віднесемося до цієї справи, є реальна можливість до літа отримати земельну ділянку. Будемо затягувати, не відомо що буде з ціною, можуть подорожчати послуги. Тому кожен ще раз мусить чітко розібратися, буде він брати участь, чи ні, дасть він змогу реально будуватися, чи ні. Не має тут чиєїсь вини, кожен мусить оперативно вирішити це питання для себе, бо часу було більш ніж достатньо.
Міська рада та 
комітет забудовників.

Переглядів: 343 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]