Головна » 2015 » Березень » 18 » Вшанували композитора Михайла Вербицького
19:52
Вшанували композитора Михайла Вербицького

Десятки судововишнянців взяли участь в урочистостях з нагоди 200- річчя Михайла Вербицького. 4 березня вшанування на міжнародному рівні 200-річчя автора мелодії Державного гімну України Михайла Вербицького відбулося у селі Млинах (Республіка Польща). Автобус для поїздки делегації Мостищини спонсорувала районна держадміністрація. Урочисту панахиду за участі великої кількості священників (на знімку) відправив Блаженніший Святослав (на знімку)  – патріарх Української греко-католицької церкви, який у своїй проповіді зауважив, що віра завжди згуртовувала український народ, як об’єднав його і своїм гімном Вербицький.
«Ми прийшли тобі сказати, що та пісня, якую співало твоє серце, яку ти поклав на ноти саме тут, у цьому місці – живе і не вмирає. Ми прийшли тобі сказати, що ця пісня є сьогодні пасхальним гімном українського народу. Яким вона проголошує і собі, і світові, що Україна є і Україна буде», – мовив біля могили Михайла Вербицького глава УГКЦ Святослав Шевчук.
У посланні Президента України Петра Порошенка, зачитаному під час цієї події в польських Млинах, йшлося, зокрема, про те, що 200-річчя від дня народження отця-композитора Михайла Вербицького співпадає з 150-ю річницею першого публічного виконання Гімну України, що він «щиро вдячний польському народові за шанобливе ставлення до наших спільних цінностей та надбань».
Відзначити пам’ять хорового диригента та отця-композитора Михайла Вербицького приїхав також посол України в Польщі Андрій Дещиця – він покладав вінок на могилу композитора, як і представники влади Мостищини.
  Учасники події, і українці, і поляки, гуртом заспівали під акомпанемент духового оркестру Державний гімн України.
Голова ОДА Олег Синютка висловив вдячність полякам, які достойно оберігають прах українського генія.  «Це підкреслює те, що нашу спільну історію і спільне майбутнє ми повинні творити в об’єднаній Європі», – зазначив керівник області.
Присутні слухали виступи хорів з Київщини і Стрия, відвідали історичний дерев’яний храм (на знімку).
М.Вербицький народився в селі Явірник Руський (тепер Польща) у сім’ї священника. У 10 років композитор втратив батька й надалі його вихованням займався далекий родич, єпископ Іоанн Снігурський (засновник хорової школи в Перемишлі). М. Вербицький навчається у дяко-вчительській школі в Перемишлі, а потім у Львівській духовній семінарії. Через різні дисциплінарні провини, перипетії особистого життя юнак був декілька раз відрахований із закладу, тому його навчання там тривало досить довго. В цей період також дає уроки гри на гітарі, бере уроки інструментовки у Лоренца, пише літургійні твори «Ангел вопіяше», «Алілуя», «Єдин Свят». Крім того, він пише музику до театральних вистав (їх називали «співогри»). Найвідомішими зразками цього жанру є музика до п’єс «Москаль-чарівник» («Жовнір-чарівник»), «Верховинці» та багатьох інших. Пізніше він так згадував про свої роки навчання: «школа стала консерваторією в мініатюрі, а хор дорівнював добрій опері, і, здавалося, що в Європі, крім трьох відомих категорій музики: німецької, італійської та французької, існує ще четверта категорія – українська».
У тридцять п’ять років композитор висвятився у сан священника і прикоротив свою музичну творчість на довгих десять років. Відродження його композиторської діяльності відбулося у 1864 році, коли у Львові був заснований перший український професійний театр «Руська бесіда», де Вербицький мав змогу ставити свої п’єси (театр у 1864 р. оголосив конкурс на кращу українську п’єсу. Перше місце отримала співогра М.Вербицького «Під-гіряни» на текст І.Гушалевича). Сам текст п’єси не був надто професійним, але розгорнута музична драматургія, наявність монологічних арій, великі хорові епізоди наблизили його  до оперних зразків.
Через рік композитор пише музику на слова П. Чубинського «Ще не вмерла Україна», яка тепер є державним гімном України.

Андрій Шот,
Млини (РП) - Судова Вишня.
Олексій Мировський,
студент університету ім. Ів. Франка.

 

Переглядів: 248 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]