Головна » 2015 » Квітень » 6 » Урочисто вшанували Героїв Майдану та учасників АТО
19:44
Урочисто вшанували Героїв Майдану та учасників АТО

З ініціативи міської ради і газети "Судововишнянський вісник" 24 березня у Народному домі при переповненому залі учнями школи і ліцею, а також багатьма судововишнянцями, відбулася зустріч, яка мала назву "Місто має знати своїх Героїв".
Зустріч відкрив редактор газети Андрій Шот, який у вступному слові сказав:
 "75 років тому на земній кулі завершилася наймасштабніша війна, яка забрала 26 млн. життів, 14 млн. - це Українці. Вдумайтесь у цю страшну цифру, так Сталін планомірно нищив українську націю. Його курс на знищення українців продовжив Путін. Він анексував Крим, організував братовбивче кровопролиття на сході України. Знову лік жертвам йде на тисячі. Росія Україну перетворила на бойовий полігон, на якому випробовують нові зразки зброї, російські ракети збивають мирні літаки з дітьми на борту.
Російський агресор не врахував лише одного - мужності, незламності українських бійців, патріотизму мирного населення, яке допомагає армії. Волонтери міста для потреб армії придбали джип, допомагають одягом, обладнанням, харчами.
А все розпочалося з Майдану, на якому пролилася перша кров, саме у ці страшні дні там були і судововишнянці. Коли вони напередодні від’їзду зайшли в міську раду, то голова міста застерігав їх, що там стріляють, але хлопці не злякалися, поїхали відстоювати демократичні засади."
Далі слово мав міський голова Олег Мартинець. Він ще раз підкреслив значимість сьогоднішнього заходу. Місто внесло і вносить свою частку у захист Вітчизни від російського агресора, десятки мешканців міста взяли участь у Революції гідності, на якій загинув Володимир Топій, око втратив Ярослав Рудий. Кілька днів тому із зони АТО повернулася група молодих наших хлопців. І на виконкомі було вирішено запросити наших Героїв у Народний дім, щоб розповіли молодому поколінню правду про Майдан, бої на Сході країни.
Під оплески залу на сцену було запрошено майданівців Романа Трущенка, Дмитра Хухру, Ярослава Рудого, Василя Сюмака, Володимира Шаловила, Олега Процака, учасників АТО Василя Кадикала, Ігоря Булу, Ярослава Войціцького, Івана Хоміця, Володимира Гладуна, Миколу Курляка, Ігоря Гнатика.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, хто загинув на Майдані, в боях у зоні АТО.
Велично зал виконав державний Гімн.
Про події річної давності, свої враження та емоції пережиті на майдані розповів Дмитро Хухра. Нагадаємо, що він з побратимами поїхав туди, коли почався страшний відлік Небесної Сотні.
Найбільше разів на Майдані був депутат міської ради Василь Сюмак, теж поділився спогадами, прочитав кілька віршів.
Першим з нашого міста у зону АТО поїхав учитель Василь Кадикало, то і першим мав слово. Він подякував учительському колективові, який допоміг купити спорядження, що не раз йому рятувало життя.
- Разом зі мною постійно пліч-о -пліч був судововишнянець підполковник Юрій Максимів. Сьогодні він на полігоні і не зміг приїхати, але мушу сказати, що це командир, який постійно був в окопах разом із солдатами. Разом із ним воювали у Луганській області, зокрема, в районі Лагутине. Були в оточенні, але з боями успішно вийшли.
У скрутну хвилину нам допомагала віра у Бога, віра що робимо добру справу, бо захищаємо Батьківщину, захищаємо своїх батьків від путінської агресії.
У серпні минулого року у зону АТО поїхав і юний Іван Хоміць. Перед тим служив у Президентських військах, здобуті навики допомагали у боротьбі проти сепаратистів...
Згадав солдат як потрапив під обстріл Градів, снаряди розірвалися у десятках метрів від нього. Після обстрілу відразу побіг до хати, де мешкала жінка, яка допомагала бійцям. Її хата дивом теж уціліла. Той факт говорить, що є на Сході люди, які проти російської окупації, хочуть жити в Україні.
Іван Хоміць звернувся до хлопців не боятися йти на строкову службу, адже звідти не відправляють на війну, тай за рік наша армія якісно змінилася.
Цікавою була розповідь Ярослава Войціцького, який воював у складі батальйону "Скеля". У них не було жодного пораненого. Згадав, що в інших підрозділах люди гинули, бо зловживали спиртним, а це притуплювало реакцію, перешкоджало приймати правильні рішення.
Він прийшов у формі, то юнаки змогли побачити як одягають бійців.
Володимир Гладун подякував дітям, які на фронт присилали малюнки, листи, саморобні іграшки, які зігрівали серце у бою, а в хвилини відпочинку нагадували домівку, рідних.
Бійці відповіли на запитання із залу.
Далі усі стоячи довго аплодували мужнім судововишнянцям, було чутно "Молодці!", "Дякуємо!", "Слава Героям!"
Учасники художньої самодіяльності ліцею, Будинку дитячої та юнацької творчості підготували для Героїв гарний концерт. Вразила присутніх читанням власних творів учениця ліцею Христина Ткачик, понад 15 пісень виконали вихованці Віталія Рудня, дівочий ансамбль "Жива струна".
На завершення заходу, який тривав дві години, міський голова подякував Героям, що прийшли у Народний дім, побажав усім мирного неба.
Опісля міський голова для Героїв організував неформальну зустріч, а редактор Андій Шот подарував гостям свіжий номер "Судововишнянського вісника".
PS. У цьому матеріалі не всіх згадали, хто воював і воює на Сході. Багато на війні було сьогоднішніх прикордонників, їздять міліціонери, є добровольці, інші люди, які виконують свій службовий обов’язок.  Міська рада від імені мешканців міста всім їм висловлює подяку і бажає живими повернутися до рідних домівок...

Андрій Шот.
Сфотографував
Юрій Диглало

Переглядів: 387 | Додав: Administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]