Головна » 2015 » Квітень » 6 » Україна - наш дім
19:28
Україна - наш дім

Ми, члени еколого-краєзнавчого гуртка Судововишнянського НВК, закликаємо усіх громадян Мостищини свідомо керуватися правилами екологічного гуманізму, тому що наш добробут, наше здоров’я повністю залежать від стану природного середовища, в якому ми проживаємо, яким ми дихаємо, їжі і води, які ми споживаємо. Збереження чистого довкілля - це гарантія нашого здоров’я, здоров’я наших нащадків, гарантія добробуту. 
Звичайне сміття оточує нас скрізь: воно під ногами, в лісі, в кущах, в річках, морях, під вікнами багатоповерхівок. У  смітті граються діти. Воно стало атрибутом нашого життя. Екологи називають проблему засміченості екологічною катастрофою.
З   метою уникнення природніх катаклізмів   учнівські та педагогічні колективи   в рамках    місячника озеленення та благоустрою провели   низку заходів щодо наведення чистоти на території школи. Учні 7-8-их класів   під керівництвом вчителя біології Макарухи Надії Богданівни розпочали роботу  над проектом «Облаштування шкільних квітників». Учителі трудового навчання  організували прибирання залишків сухої трави та утилізували її , уникаючи спалювання .            
Подолати глобальну екологічну кризу можна, лише змінивши суспільну психологію, виховавши нове ціннісне ставлення до природи. Екологічні знання, навички, переконання потрібні кожному для мотивації своєї поведінки у природі, виховання почуття особистої відповідальності за стан довкілля, усвідомлення місця людини в природі, вміння прогнозувати особисту діяльність та діяльність інших людей, цінувати та оберігати природу рідного краю і власне здоров’я.
Шановні краяни!
Погляньте навколо і задумайтеся! У що перетворилася наша річка Вишня – на звалище сміття, на міську каналізацію!? Що сталося із парком біля школи, який був улюбленим місцем відпочинку місцевих жителів протягом багатьох років?  А  палац пана Марса  -  колись розкішна архітектурна споруда, розташована у мальовничому куточку  міста. Що сталося із тим величним парком, де росли столітні рідкісні породи дерев, привезені із різних країн? А сад плодових дерев – все знищене, вирубане, витоптане людським «малодушшям».  А де та плантація суниць, які вирощувала власниця маєтку і отримувала чималі прибутки?  У жалюгідному стані джерело, яке ховається  поміж   дерев, у пам`яті яких  ще живе велична епоха людської дбайливості, бережливості, охайності. 
На місці природних ландшафтів стали формуватись ландшафти антропогенні,  рушійною силою розвитку яких є людська діяльність. Сміття, різноманітні відходи , безгосподарськи залишені просто неба – усе це потрапляє у кругообіг речовин. Згодом ми ж самі п’ємо воду, споживаємо неякісні продукти, дихаємо забрудненим повітрям.
Настав час керуватися у наших діях правилами іншого гуманізму – екологічного. Основна його ідея – людина є лише частинкою природи,  із законами і силами яких вона повинна рахуватися. Не панувати над природою, а співпрацювати з нею.
І кожен повинен розпочати із себе!

 

Переглядів: 319 | Додав: Administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]