Головна » 2015 » Березень » 3 » Ставки земельного податку
21:19
Ставки земельного податку
Відповідно до статті 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Насправді земля перетворюється в справжнє багатство за умови, коли організовано раціональне її господарське використання.
Керуючись змінами внесеними Законом України від 28.12.2014р. № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» Судововишнянська міська рада прийняла наступні ставки земельного податку:
1.    Встановити ставку земельного податку на земельні ділянки у м. Судова Вишня, зайняті житловим фондом у розмірі 0,05 % від їх нормативної грошової оцінки.
2.      Для земель комерційного призначення:
  • для фізичних та юридичних осіб, які згідно державної статистичної звітності користуються земельними ділянками, без правовстановлюючих документів – 3 % від їх нормативної грошової оцінки,
  • для фізичних та юридичних осіб, які мають земельні ділянки у приватній власності  – 0,5 % від їх нормативної грошової оцінки.
Таким чином Судововишнянська міська рада старається вплинути на  підприємства, установи, організації, приватних підприємців та фізичних осіб, які використовують землі комунальної власності міської ради, без належно оформлених правовстановлюючих документів, тобто поставлені не в рівні конкурентні умови (перебували у вигідних умовах) при провадженні власної господарської, підприємницької діяльності, в порівнянні з іншими добросовісними суб’єктами господарювання, які справно та вчасно вносять орендну плату за землю.
Несплата орендної плати за землю спричинює колосальні наслідки у формі матеріальних збитків для громади міста. Оскільки згідно статті 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
3. Встановити ставку земельного податку для сільськогосподарських угідь – 0,3 % від їх нормативної грошової оцінки.
4. Встановити ставку земельного податку у розмірі 6 % від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб'єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).
5. Ставка податку на земельні ділянки за межами населеного пункту встановити – 5 % від їх нормативної грошової оцінки ріллі по області.
6. Від сплати податку звільняються:
  • органи державної влади та органи місцевого самоврядування, заклади, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або  місцевого  бюджетів,
  • дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.
  • церкви (Пресвятої Трійці та Преображення Господнього), костел Матері Божої Помічниці Вірних, капличка Архистратига Михаїла.
7.  Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб:
Від сплати податку звільняються:
  • інваліди першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", учасники АТО;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Плата за землю сплачується з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
Тому відповідно до вищенаведеного усім платникам земельного податку обов’язково прийти в Судововишнянську міську раду із ідентифікаційним кодом для звірки площі земельної ділянки та особи платника податку.
У разі несплати земельного податку нараховується пеня.

Землевпорядник.

 

Переглядів: 329 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]