Головна » 2015 » Лютий » 12 » Підбили перші підсумки
11:20
Підбили перші підсумки

У неділю, 1 лютого 2015 р. відбулося чергове засідання громадського комітету з віднови Народного Дому. Засідання розпочалося з обрання ревізійної комісії, до складу якої обрано голову постійної комісії з освіти і культури, депутата міської Ради п. Володимира Литвинського, підприємця п. Галину Баб’як та директора Судововишнянської середньої школи п. Ігоря Тиндика. Комісії доручено вести контроль над коштами, зібраними для віднови Народного Дому. У виступах присутніх на засіданні наголошувалось на необхідності берегти і раціонально використовувати кожну пожертвувану копійку. Сподіваюся, що члени ревізійної комісії будуть ретельно і відповідально відноситися до своїх громадських обов’язків, а наша газета „Судововишнянський вісник” на своїх сторінках буде друкувати повну інформацію про стан справ навколо віднови Народного Дому.
На засіданні заслухано звіт про проекти здійснені Товариством судововишнянців „Рідне місто” імені Тадея Дмитрасевича у різдвяний час. З приємністю хочу повідомити наших краян, що більшість з них виявилися успішними. Так, акція Велика різдвяна коляда не лише запам’ятається як приємний культурно-мистецький захід, а її учасники підтримали фонд віднови Народного Дому. Завдяки проведенню лотереї вдалося зібрати 5 тис. гривень. При нагоді хочу подякувати за активну участь в її організації міському голові п. Олегу Мартинцю, приватним підприємцям міста, учасникам мистецьких колективів Народного Дому та церковним хорам: особлива вдячність належиться керівнику Народного Дому п. Вірі Ілечко, яка постійно дбає про рівень проведення мистецьких заходів і активно працює над реалізацією всіх наших проектів. 
Дещо гірше, ніж у минулому році йде акція розповсюдження календарів, випущених з нагоди святкування 100-річного ювілею владики Степана Чміля. Тут же вміщено ікони судововишнянських малярів ХVІІ–ХVІІІ століття. Хочу наголосити, що наші календарі не є календарями у чистому вигляді, а мають важливе пізнавальне значення про найбільш яскраві сторінки історії нашого міста. Вони можуть бути прекрасним подарунком для наших приятелів та родичів. Наклад календаря невеликий – 500 примірників, і це при тому, що в нашому місті є понад 2000 будинків і близько 400 квартир. Тож, користуючись нагодою, хочу заохотити наших громадян придбати мистецький календар. Це буде прекрасна пам’ятка для Вас на довгі роки. Після реалізації першої половини календарів, Товариство судововишнянців, передало у фонд відбудови Народного Дому 1250 гривень, адже від реалізації кожного календаря 5 гривень виділяється у цей фонд. Особливі сподівання маємо на греко-католицьку громаду нашого міста, адже значна частина календаря має стосунок саме до її історії.
Унікальним проектом було проведення Різдвяної коляди 2015 року на потреби Народного Дому. Ми вже згадували, що до 1944 року у нашому місті українська інтелігенція і свідомі громадяни, особливо учнівська та студентська молодь, щорічно проводила різдвяне колядування на користь українських культурно-просвітницьких організацій, серед яких виділялись Товариство „Просвіта” та педагогічне товариство „Рідна школа”. Працюючи над відновленням цього проекту, ми зважували всі „за” і „проти”. Бралися до уваги погіршення матеріального становища нашого населення, моральний стан народу, на який впливає хід операції АТО, зростання цін на продукти та ліки, різдвяна коляда на потреби Церкви і т.д. Однак, більшість членів громадського комітету схилилася до думки про необхідність відновлення різдвяної коляди у нашому місті. Метою її проведення був не лише збір коштів на віднову Народного Дому, а й залучення якомога більшого числа судововишнянців до спільної участі у вирішенні проблем міста. До організації коляди були залучені депутати міської ради, працівники культурних закладів, учасники художньої самодіяльності міста, а також члени громадського комітету. Хочу подякувати всім, хто долучився до цієї акції – міському голові п. О.Мартинцю, керівнику Народного Дому п. В.Ілечко, п. В. Литвинському, п. Н.Герезі, п. Г.Баб’як, п. В.Сюмаку, п. В.Воїнському, п. Г. Приймак, п. С.Антонюку, п. І. Вдов’яку, п. Р. Качмарику,  п. О.Людко, п. Г.Вільчек, п. В.Оленяку, п. С.Дмитріву, п. Р.Греськів, сім’ї М. і С.Пахолок, п. Б.Грабовому, п. О.Івашку, п. В.Рудню, п. В.Балабуху, п. І.Павлів, п. А.-М.Петьовці, п. Я.Оліярнику, п. Н.Знаку, п. Т.Дмитрів, п. Ю.Дигдало, п. Т.Ілечку, п. О.Лядик, п. Л.Придибі, п. З.Баб’яку, сім’ї М.Бардин, Х.Ткачик, п. І. Квик, п. А. Петровському, п. І. Воїнському, Т. Кміть, А. Джугалик, З. Веселівській, В. Шептицькому, Я. Ничаю і  вокальній групі Живі Струни. Особлива подяка жителям вулиць Загороди, Передмістя, В. Стуса, Данила Галицького, Заводської, Грушевського, Лермонтова, Сагайдачного, Шевченка, Першого Листопада та ін.
На превеликий жаль, організаторам не вдалося завітати до кожної домівки з різдвяною колядою. Але перед нами є ще декілька днів (до 15 лютого – Стрітеня Господнє) і ми можемо дещо наверстати пропущене. Всього під час Різдвяної коляди вдалося зібрати понад 22 тис. гривень, що суттєво поповнило фонд відбудови Народного Дому. 
Поволі наближається кінець зими і необхідно буде приступати до ремонтних робіт. Однак зібраних коштів замало для проведення широкомасштабних робіт, тому громадський комітет веде пошук нових джерел фінансування. Незважаючи на війну на Сході України, яка пожирає величезні кошти, які мусимо платити за збереження свободи та незалежності нашої держави, будемо пробувати отримати хоча якесь фінансування з бюджетів різних рівнів. Маємо надію на подальшу допомогу народного депутата України Ярослава Дубневича та інших заможних осіб нашого краю. Плануємо звернутися за допомогою до „судововишнянської” діаспори, як в Україні так і поза її межами. Пробуємо впровадити й нові проекти в рамках нашого міста. Одним з проектів, який зараз опрацьовуємо – „Копійка для рідного міста”. Плануємо звернутися до підприємців і доброчинців міста за допомогою – хочемо, щоб кожний свідомий громадянин громади нашого міста пожертвував 1 копійку від кожної покупки. Цікавими заходами будуть доброчинні концерти, які організують наші земляки Любомир Порило (травень 2015 р.) та Ярослав Гарцула (червень 2015 р.). Так, крок за кроком, будемо покращувати стан справ нашого міста. 

Роман Шуст.

 

Переглядів: 317 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]