Головна » 2014 » Грудень » 23 » Міжнародний семінар у “Міражі”
20:48
Міжнародний семінар у “Міражі”

5 грудня в готелі «Міраж» відбулася велика міжнародна конференція з питань розвитку транскордонного співробітництва на базі спільної історико-культурної спадщини Мостиського району та Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства республіки Польща. Захід проводився за рахунок коштів Євросоюзу. А головною темою для обговорення стали шляхи та можливості співпраці польської та української сторін у сфері туристичного бізнесу над фортами прикордоння – залишків фортифікаційних споруд Перемишльської твердині часів Першої світової війни.
Втім, питання розвитку співробітництва по фортах вийшло на цій конференції далеко за межі обговорення проблем туристичного бізнесу. Мова йшла про перспективи, співпрацю, можливості для інвестицій, використовуючи великі історичні зв’язки між Мостищиною та Перемишльським повітом. Для цього на конференцію приїхали не тільки науковці, а й керівники місцевого самоврядування Мостиського району та Перемишльського повіту.
Напочатку заходу  привітав всіх учасників конференції голова Мостиської РДА Михайло Мартин. Він, зокрема, зазначив, що між сусідніми регіонами двох братніх країн давно існують величезні можливості для співпраці і вона постійно поглиблюється – в бізнесовій, культурно-освітній, спортивній, сільськогосподарській, туристичній галузях. 
Запрошений на конференцію староста Перемишльського повіту Ян Пончек (на знімку) подякував за участь у ній такої великої кількості зацікавлених осіб і підкреслив, що Перемишльський повіт також має дуже багато пам’яток історії, тут розвивається постійно інфраструктура туристичного бізнесу, а залишки фортів біля Перемишля  стали чудовим об’єктом, зокрема в розвитку т. зв. мілітарного (військового) туризму.
З аналізом туристичного потенціалу Мостищини на конференції виступив керуючий справами Мостиської райради Василь Саламаха. Він докладно розповів, зокрема, польським гостям не тільки про наші історичні, культурні, архітектурні пам’ятки, а й  підкреслив, що з початку становлення незалежної України, між Мостищиною та Перемишльським повітом існують та розвиваються багато напрямків спільної співпраці у сферах господарки. Туристичний бізнес на основі фортів – тема окрема і має великі перспективи та можливості для поглиблення такої співпраці. А початок цьому поклав фестиваль «Фортмісія», який сприяв значній популяризації фортів та заохоченню туристів до відвідування Мостищини.
Конференція, після виступів керівників влади, продовжувала свою роботу у вигляді виступів, презентацій експертів, керівників проектів. Йшлося, власне, про транскордонну співпрацю в розвитку туристичного бізнесу двох сусідніх регіонів. А вони, як відомо, мають багатовікову спільну історію, спільні культурні, релігійні мовні традиції. Так, ведуча конференції виконавчий директор Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин презентувала проект про розробку спільних інструментів транскордонного співробітництва між Мостищиною та Перемишлянщиною. Доктор економічних наук Надія Мікула зі Львова ознайомила учасників із програмою співпраці Мостиського району та Перемишльського повіту – можливості та перспективи такого співробітництва у 2015-2020 роках. Експерти з польської сторони – Бартош Рончи, Пьотр Слаби розповіли про досвід реалізації українсько-польських транскордонних проектів, а експерт ГО «Європейський діалог» зі Львова Олександр Софій (добре знаний в районі із представлення подібних проектів) – проаналізував, як здійснюється розробка інформаційної підтримки популяризації спільної історико-культурної спадщини Польщі та України. Депутат Львівської обласної ради, політолог Святослав Шеремета ознайомив учасників конференції із політикою Львівщини в галузі, зокрема, підтримки транскордонного співробітництва.
Як завжди, на подібних заходах, у перервах, на традиційній каві, були дискусії, неофіційні розмови, власне, про можливості та поглиблення розвитку наших прикордонних зв’язків  між Мостищиною та Перемищиною, а також з іншими регіонами братньої сусідньої країни. Маємо з обидвох сторін величезний досвід для продовження та поглиблення таких зв’язків. А головне, є у нас щирі друзі з Євросоюзу, які завжди прагнуть нам допомагати у галузях економічного, політичного, культурного життя. Тим більше, зараз, коли в Україні триває війна з північним сусідом і наші друзі-поляки підтримують українців, як можуть, у боротьбі проти агресора з Москви і його поплічників-терористів на Донбасі.

Богдан Тиндик,
Андрій Шот.

 

Переглядів: 351 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]