Головна » 2015 » Березень » 18 » Лимони і мандарини родять у вазонах
19:56
Лимони і мандарини родять у вазонах

53-річний мешканець Мостиськ Юрій Веселовський  у ці дні збирає урожай лимонів і мандаринів, вирощених у вазонах. Деякі лимони важать по кілограму. Мандарини дрібніші, зате вродили рясно. Окрім цитрусових, чоловік розводить гранати.
— Перший саджанець лимона  привіз зі Львова десь вісім років  тому від колеги, який має оранжерею, — розповідає Юрій. — Коли він зацвів, то в квартирі стояв такий аромат, що паморочилася голова.
Для садіння щіпки лимона господар готує суміш із рівних частин землі, перегною та річкового піску.
— Не можна брати звичайний жовтий пісок, бо він містить глину, а річковий забезпечує дренаж, — додає господар. — Багато любителів вирощують удома лимон із зернятка. Та він буде родити не швидше, ніж через 15–18 років. Тому я раджу на здерев’янілій гілці лимона вирізати тоненьку смужку кори. Обкласти це місце вогким мохом і загорнути целофаном. Через місяць там з’являться корінці. Тоді гілку слід відрізати від деревця та посадити в горщик.
Узимку лимону достатньо 5–8 градусів тепла. Рослину поливають один раз на тиждень.
— У книгах та журналах пишуть, що при вищій кімнатній температурі взимку лимон може скинути листя, — розповідає Юрій Веселовський. — У мене такого не було, хоч у хаті тепло. Для підживлення в основному використовую перепрілий коров’як, курячки і дерев’яний попіл. Хімії не застосовую — плоди їдять діти. Не можна саджанці рясно або замало поливати, все має бути в допустимих нормах. Для поливання найкраще підходить дощова вода або талий сніг.
— Гранат любить магазинний ґрунт та деревний попіл, — додає. — А от цитросові полюбляють "важкий" грунт, можна і з городу, але він потребує термічної обробки.  Гранат витримує морози до 25 градусів, можна садити біля хати, тільки на зиму його чимсь обгорнути. У Грузії ж росте він у горах, а там зима холодна.
На другому поверсі свого будинку господар планує облаштувати оранжерею.
— Хотів би її обігрівати сонячними батареями, правда, вони дорогі, — продовжує. — Ще хочу розвести кілька нових екзотів. Наприклад, вічнозелене дерево фейхоа зеллоу. Його батьківщина — Бразилія. Плоди має невеликі, зелені, за смаком нагадують банан і полуницю. Дуже корисні, бо містять багато йоду. 
На останок розмови запропонував Юрію сфотографуватися на фоні кімнатного саду. У газеті справжньої екзотичної краси не побачиш, тому пропонуємо зазирнути на сайт газети в інтернеті.
Господар подарував автору лимон, важив грамів 700. До речі, всі плоди підвязані, аби на поламати гілок.Урожай  можна збирати двічі на рік.
Ще на рахунок вазонів, використовує пластмасові, вони легші, дешевші від глиняних, а влітку всі цитрусові стоять біля хати.

Андрій Шот.

 

Переглядів: 304 | Додав: Administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]